Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Балансова вартість групи обнуляється незалежно від причин вибуття останнього об’єкта основних фондів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Балансова вартість групи обнуляється незалежно від причин вибуття останнього об’єкта основних фондів

 

Підприємство — платник податку на прибуток, що мало у складі групи 2 основних фондів один автомобіль, який було викрадено в І кварталі 2007 року, на дату такої події не змінило балансову вартість групи відповідно до підпункту 8.4.8 ст. 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР.

Чи має право це підприємство на підставі п.п. 8.4.7 ст. 8 цього ж Закону в податковій декларації з податку на прибуток за півріччя 2007 року віднести до валових витрат балансову вартість групи 2 основних фондів, оскільки ця група станом на 01.04.2007 р. не містить матеріальних цінностей?

 

Відповідно до підпункту «б» п.п. 8.4.8 п. 8.4 ст. 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР, зі змінами та доповненнями, якщо основні фонди (їх частина) групи 2 викрадені, платник податку у звітному періоді, в якому виникають такі обставини, не змінює балансову вартість групи 2 стосовно основних фондів цих груп.

Таким чином, якщо автомобіль, котрий станом на початок податкового року належав до складу основних фондів групи 2, було викрадено у першому розрахунковому кварталі цього року (що підтверджено відповідною довідкою органів внутрішніх справ), то зазначений факт не є підставою для зменшення чи будь-якої іншої зміни балансової вартості основних фондів групи 2 (до якої належав автомобіль), зокрема станом на початок другого розрахункового кварталу цього року.

Проте якщо за даними обліку платника податку станом на початок другого розрахункового кварталу цього ж року відповідна група 2 основних фондів не містить жодного з них (тобто платник не має жодного об’єкта основних фондів, що може бути класифіковано як належний до цієї групи), то такий платник податку має відповідно до п.п. 8.4.7 п. 8.4 ст. 8 цього Закону балансову вартість такої групи віднести до валових витрат такого звітного періоду.

Тобто зазначене підприємство має в декларації з податку на прибуток за перше півріччя 2007 року збільшити валові витрати за рядком 04.13 на відповідну суму балансової вартості основних фондів групи 2, а в додатку К1/1 до декларації з податку на прибуток за 3 квартали 2007 року (таблиця 2, рядок Б2 чи Б6) виключити відповідну суму із графи 3 (балансова вартість на початок розрахункового кварталу).

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
 заступник директора Департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов’язкових платежів)ДПА України

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ,
 начальник відділу методології податку на прибуток та податкових платежів ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі