Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Працівник, здаючи нерухомість в оренду, не позбавляється права на податкову соціальну пільгу із зарплати

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Працівник, здаючи нерухомість в оренду, не позбавляється права на податкову соціальну пільгу із зарплати

 

Фізична особа, не зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності, одержує заробітну плату за основним місцем роботи (зарплата не перевищує 740 грн.), а також здає в оренду нерухомість. Працівники податкової інспекції наполягають на тому, що такий дохід прирівнюється до доходу самозайнятої особи, а отже, особа, яка його одержує, на підставі

п.п. «е» п.п. 6.3.3 п. 6.3 ст. 6 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889 ) позбавляється права на отримання податкової соціальної пільги до нарахованої зарплати. Чи правомірні висновки податкової інспекції?

(м. Київ)

 

Згідно з

п.п. 6.5.1 п. 6.5 Закону № 889 податкова соціальна пільга (далі — ПСП) застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї згідно із законодавством виплати, компенсації та відшкодування), якщо його розмір не перевищує суму, яка дорівнює сумі місячного прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного року, помножену на 1,4 і округлену до найближчих
10 гривень (у 2007 році — 740 грн.).

Водночас у

п.п. 6.3.3 п. 6.3 Закону № 889 визначено умови, за яких ПСП не може бути застосована до інших доходів платника податку, а саме, якщо платник податків одержує доходи, перелічені в пп. «а» — «е» п.п. 6.3.3 п. 6.3 ст. 6 Закону № 889. Зокрема, згідно з п.п. «е» п.п. 6.3.3 Закону № 889, якщо особа одержує доходи як самозайнята особа, тобто від підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності, до інших доходів такої особи не може бути застосовано ПСП. Більше того, ПСП не застосовується і до доходів, отриманих самозайнятою особою.

Визначимо, чи є особа, яка здає в оренду нерухомість, самозайнятою особою.

Згідно з

п. 1.19 Закону № 889 самозайнята особа — платник податку, який є суб’єктом підприємницької діяльності або здійснює незалежну професійну діяльність та не є найманою особою в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності. Як бачимо, критеріїв визначення того, чи є особа самозайнятою, два — здійснення незалежної професійної діяльності або підприємницької діяльності.

Незалежна професійна діяльність

— діяльність, що полягає в участі фізичних осіб у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, так само як діяльність лікарів (у тому числі стоматологів, зубних техніків), адвокатів, приватних нотаріусів, аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів та помічників зазначених осіб або осіб, зайнятих релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю, за умови якщо такі особи не є найманими працівниками (п. 1.9 Закону № 889).

Зрозуміло, що така діяльність, як здавання в оренду нерухомості, не може розглядатися як незалежна професійна діяльність.

Залишається ще один критерій, за яким особу може бути віднесено до самозайнятих осіб — здійснення нею підприємницької діяльності. Закономірно виникає запитання, а чи повинна особа, яка здає в оренду своє майно, реєструватися як підприємець?

Для відповіді на це запитання звернемося до

Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ). Фізична особа, власник речі, може вільно нею розпоряджатися на власний розсуд (ст. 319 ЦКУ), у тому числі здавати у найм. Стаття 761 ЦКУ прямо передбачає право власника передавати своє майно у найм. Реалізацію таких повноважень власника не може бути обмежено на тій підставі, що він не має статусу підприємця.

Факту передачі майна у найм його власником недостатньо, щоб така діяльність вважалася підприємницькою. Річ у тім, що необхідною ознакою підприємницької діяльності є ознака

систематичності , тобто її здійснення не менше трьох разів протягом одного календарного року (п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 25.04.2003 р. «Про практику застосування судами законодавства про відповідальність за окремі злочини у сфері господарської діяльності»). Думаємо, щодо договору оренди ця ознака передбачатиме укладення трьох і більше договорів протягом року з різними суб’єктами і більше ніж на один об’єкт оренди. Як би там не було, відповідь на запитання: чи здійснює особа фактичну підприємницьку діяльність без реєстрації підприємцем — не в компетенції податківців. Зробити такий висновок може тільки суд у разі притягнення особи до адміністративної відповідальності. Так, згідно зі ст. 164 КпАП здійснення господарської діяльності без державної реєстрації суб’єктом господарювання тягне за собою накладення штрафу від 20 до 40 нмдг (тобто від 340 до 680 грн.) з конфіскацією виготовленої продукції, засобів виробництва та сировини або без такої. Якщо протягом року після цього буде виявлено, що особа так і не зареєструвалася і продовжує здійснювати підприємницьку діяльність, на неї може бути накладено штраф у розмірі від 30 до 60 нмдг (тобто від 510 до 1020 грн.) також або з конфіскацією, або без неї.

Єдине, що можуть зробити працівники податкової інспекції, так це направити до суду адміністративний протокол із зазначенням виявлених ознак такого адміністративного правопорушення як здійснення господарської діяльності без державної реєстрації суб’єктом господарювання. При цьому їм потрібно дотриматися всіх вимог до порядку складання протоколів про адміністративні правопорушення, серед яких — необхідність підпису протоколу особою, щодо якої його складено.

З наведених вище міркувань зрозуміло, що фізична особа, яка не є приватним підприємцем і здає нерухомість в оренду, не є самозайнятою особою згідно із

Законом № 889. Отже, позбавляти такого платника податку права на ПСП із заробітної плати в податкової служби немає законних підстав.

Ольга Маханько, економіст-аналітик

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі