Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Основні фонди краще продавати за безготівковим розрахунком

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Основні фонди краще продавати за безготівковим розрахунком

 

Сільськогосподарське підприємство, що займається вирощуванням сільськогосподарських культур і наданням послуг у рослинництві, планує здійснити продаж трактора. Чи необхідно готівкову виручку від такого продажу приймати з використанням РРО?

(м. Сімферополь)

 

Проблема, пов’язана із застосуванням РРО при продажу основних фондів, не нова, вона не раз обговорювалася на сторінках нашої газети. Однак підприємства у процесі господарської діяльності досі стикаються з нею.

Перш за все зауважимо, що правові засади застосування

реєстраторів розрахункових операцій викладено в Законі України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО). Згідно з п. 1 ст. 3 зазначеного документа суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (з використанням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму купівлі (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій. Отже, РРО слід застосовувати при розрахунках за товари у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Для відповіді на поставлене запитання необхідно з’ясувати, чи можна розглядати продаж трактора як продаж товару.

Оскільки

Закон про РРО не містить визначення терміна «товар», звернемося до інших нормативно-правових актів. Згідно з п. 1.6 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) товари — це матеріальні та нематеріальні активи, а також цінні папери і деривативи, що використовуються в будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення. Як бачимо, у світлі Закону про податок на прибуток основні фонди можна розглядати як товар.

Разом з тим

Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV (далі — ГКУ) розмежовує розглядувані нами терміни. Так, відповідно до п. 6 ст. 139 ГКУ товарами у складі майна суб’єктів господарювання визнаються виготовлена продукція (товарні запаси), виконані роботи та послуги. Основними фондами виробничого та невиробничого призначення є будівлі, споруди, машини та обладнання, інструмент, виробничий інвентар та пристрої, господарський інвентар та інше майно тривалого використання, віднесене законодавством до основних фондів (п. 3 ст. 139 ГКУ). Ця неоднозначність може бути причиною такого висновку: основні фонди і товари — це не те саме, їх не можна ототожнювати.

Оскільки торговельна діяльність, крім усього іншого, регулюється й нормами

ГКУ (п. 4 Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення, затверджених постановою КМУ від 15.06.2006 р. № 833), можна стверджувати, що продаж основних фондів, які не придбавалися підприємством з метою продажу, не є торговельною діяльністю. А оскільки так, то немає підстав і для застосування РРО.

Зауважимо, що ДПАУ у своїх листах висловлює думки, що суперечать одна одній з цього питання. Так, у

листі від 01.06.2004 р. № 4217/6/23-2119 // «Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 54, присвяченому продажу вантажівки, було зроблено висновок, що об’єкт основних фондів, не виготовлений на підприємстві, не є продукцією власного виробництва, а отже, операція з продажу не звільняється від застосування РРО за п. 1 ст. 9 Закону про РРО.

Через кілька місяців працівники ДПАУ

змінили свою точку зору і в листі від 18.11.2004 р. № 10413/6/23-2119 // «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 13 зауважили: «основні фонди (основні засоби) підприємства не є продуктом праці, а також продукцією власного виробництва, що виробляється та/або реалізується суб’єктами підприємницької діяльності через оптову та роздрібну торгівлю, тобто не є товаром, призначеним для торгівлі», тому дія Закону про РРО на операції з їх продажу не поширюється.

У

листі ДПАУ від 26.07.2006 р. № 14109/7/23-8017 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 79 зазначається, що основні фонди у світлі чинного законодавства є товарами, а тому виручку від їх продажу необхідно пропускати через РРО.

Ураховуючи неоднозначну позицію ДПАУ з цього питання, у разі якщо підприємство відмовиться від проведення операції продажу трактора через РРО, не виключено й те, що свою позицію доведеться відстоювати в суді. Тому, щоб уникнути неприємностей,

виручку від продажу трактора доцільно внести на поточний рахунок продавця через банк.

Так, покупець без відкриття власного поточного рахунка може внести готівкові грошові кошти до каси банку для подальшого перерахування на поточний рахунок підприємства. Така операція є безготівковою для підприємства-продавця

(п. 2.5 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою НБУ від 15.12.2004 р. № 637), що виключає необхідність застосування РРО.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі