Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Чи можна сплатити податок з доходів та внески до соцфондів за іншу юридичну особу

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи можна сплатити податок з доходів та внески до соцфондів за іншу юридичну особу

 

Підприємство запропонувало благодійному фонду сплатити замість нього податок з доходів фізичних осіб та внески до соціальних фондів зі свого розрахункового рахунка. Чи не суперечить проведення такої операції чинному законодавству?

(Київська обл.)

 

Із запитання випливає, що підприємство має намір сплатити податок з доходів фізичних осіб та внески до соціальних фондів, які нараховані благодійним фондом і відносяться до зобов’язань зі сплати такого благодійного фонду.

Відразу ж зазначимо, що здійснення такої операції суперечить чинному законодавству. Пояснимо докладніше.

Спочатку

про податок з доходів фізичних осіб.

Відповідно до

п. 1.15 ст. 1 Закону України «Про податок з доходів з фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) податковими агентами, зокрема, є юридичні особи, незалежно від їх організаційно-правового статусу та способу обкладення іншими податками, на яких покладено обов’язок з нарахування, утримання та сплати до бюджету податку з доходів фізичних осіб від імені і за рахунок платника податку. Благодійний фонд як роботодавець є податковим агентом щодо доходів своїх працівників, оскільки нараховує (виплачує) їм оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати.

Якщо податковий агент до або під час виплати доходу на користь платника податку

не здійснює нарахування, утримання або сплату (перерахування) податку з доходів фізичних осіб, то відповідальність за погашення суми податкового зобов’язання або податкового боргу, що виникає в результаті таких дій, покладається на такого податкового агента (п.п. 20.3.2 п. 20.3 ст. 20 Закону про податок з доходів). Тому саме благодійний фонд відповідає безпосередньо за сплату (перерахування) до бюджету податку з доходів із заробітної плати.

Відносно

внесків до соціальних фондів, у тому числі і до Пенсійного фонду, слід зазначити, що вони складаються із сум, нарахованих роботодавцем на базу обкладення внесками (так звані «нарахування»), та сум, утриманих роботодавцем з доходів працівників (так звані «утримання»).

Відповідними законами обов’язок з нарахування та утримання цих внесків також покладено на роботодавців. Організаційно-правова форма юридичної особи — роботодавця (у цьому випадку — благодійного фонду) значення не має, оскільки сплату внесків до соціальних фондів за рахунок коштів інших юридичних осіб чинне законодавство не передбачає.

Отже, благодійному фонду необхідно

самостійно перерахувати до бюджету податок з доходів фізичних осіб і внески до Пенсійного фонду та інших соціальних фондів (Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності, Фонду соцстраху на випадок безробіття та Фонду соцстраху від нещасного випадку).

У свою чергу, стороння юридична особа може надати благодійному фонду безповоротну фінансову допомогу, яку благодійний фонд використовує відповідно до статутних цілей (у тому числі й на забезпечення власної господарської діяльності).

Олена Павленко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі