Теми статей
Обрати теми

Про відшкодування працівнику грошових коштів та санкції за порушення ліміту каси

Редакція ПБО
Лист від 10.08.2007 р. № 11-113/3036-8220

Про відшкодування працівнику грошових коштів та санкції за порушення ліміту каси

Лист Національного банку України від 10.08.2007 р.
№ 11-113/3036-8220

 

Національний банк України розглянув <...> звернення <...> щодо тлумачення законодавства у сфері регламентації готівкового обігу та роз’яснення окремих норм Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 № 637 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.01.2005 за № 40/10320 (далі — Положення), і в межах компетенції повідомляє.

На сьогодні питання відшкодування підприємством власних готівкових коштів працівника, використаних ним для вирішення виробничих (господарських) питань підприємства, урегульовано на законодавчому рівні, зокрема, Цивільним кодексом України (статті 1159 — 1160).

Відповідно до пункту 2.3 Положення готівкові розрахунки одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами обмежено граничною сумою в розмірі 10000 (десять тисяч) гривень (постанова Правління Національного банку України від 09.02.2005 № 32). При цьому кількість підприємств (підприємців), з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.

Згідно із зазначеними вище законодавчо встановленими вимогами підприємство

має відшкодувати своєму працівнику його грошові кошти, витрачені на потреби підприємства, навіть у разі перевищення ним граничної суми готівкового розрахунку.

Разом з тим з урахуванням того, що в наведеному в листі випадку фізична особа діяла від імені підприємства, у разі придбання такою особою для потреб підприємства в іншого підприємства товарно-матеріальних цінностей за власні грошові кошти

на таку операцію поширюються зазначені вище обмеження щодо суми розрахунку, при порушенні яких до підприємства-платника може застосовуватися штрафна санкція як за перевищення встановленого ліміту каси (пункт 2.3 Положення).

Застосування і розмір штрафної санкції за перевищення встановленого ліміту каси передбачено вимогами Указу Президента України від 12.06.95 № 436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки». Передбачені цим Указом штрафи в повному обсязі стягуються до Державного бюджету в порядку, установленому законодавством.

Відповідно до статті 239 Господарського кодексу України (далі — Кодекс) органи державної влади та органи місцевого самоврядування відповідно до своїх повноважень і в порядку, установленому законом, можуть застосовувати до суб’єктів господарювання

адміністративно-господарський штраф, який сплачується суб’єктами господарювання до відповідного бюджету в разі порушення ними встановлених правил здійснення господарської діяльності (стаття 241 Кодексу).

Таким чином,

штрафи, визначені Указом Президента, є адміністративно-господарською санкцією, оскільки вони застосовуються до суб’єктів господарювання в разі порушення ними норм з регулювання обігу готівки в національній валюті і стягуються до відповідного бюджету.

Щодо строків застосування адміністративно-господарських санкцій, то їх визначено статтею 250 зазначеного Кодексу і може бути застосовано до суб’єкта господарювання

протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через один рік з дня порушення цим суб’єктом установлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності, крім випадків, передбачених законом.

Разом з тим відповідно до вимог чинних нормативно-правових актів України застосування штрафних санкцій, їх види, строки накладення та контроль за дотриманням підприємствами норм з регулювання обігу готівки в національній валюті є прерогативою відповідних контролюючих органів (державної податкової служби, державної контрольно-ревізійної служби тощо) і не належать до компетенції Національного банку України.

Виконавчий директор з питань
готівково-грошового обігу
 А. Толстой



коментар редакції

Готівкові нюанси: розрахунок працівника власними коштами та штрафи

Відповідь на перше запитання, яке розглядається в цьому листі, очевидна. Працівник, який придбаває ТМЦ за власні готівкові кошти, діє від імені підприємства. У всіх документах, виданих продавцем, як покупець і платник фігурує підприємство, а не П.І.Б. працівника. Отже, можна стверджувати, що відбувся готівковий розрахунок одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем), на який повною мірою поширюється обмеження в розмірі 10000 грн. (про це ми писали в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2002, № 13; 2006, № 64).

Зовсім інша справа — подальше відшкодування підприємством витрат підзвітної особи. На такий розрахунок обмеження не поширюється (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 64).

Щодо другого запитання — строків застосування готівкових штрафів, то знову ж таки очевидно, що вони є адміністративно-господарськими санкціями, а отже, на них повною мірою поширюються норми ст. 250 ГКУ. Ця стаття встановлює два критерії щодо строків давності: по-перше, штраф можна застосувати тільки протягом 6 місяців з дня виявлення порушення, по-друге, не пізніше ніж через рік після вчинення порушення.

Отже, якщо підприємство порушило 10-тисячний ліміт, скажімо, 10.10.2007 р., а податківці встановили цей факт у ході перевірки, яка проводиться після 11.10.2007 р. (якщо точніше, то прийнято рішення про застосування штрафу після цієї дати), то штраф, установлений Указом № 436/95, застосувати не можна. І з іншого боку, якщо рішення про застосування штрафу було прийнято, скажімо, 11.11.2007 р. (тобто з дотриманням строків) і станом на 12.05.2008 р. суму штрафу так і не буде стягнуто, то такий штраф не застосовується (аналогічний підхід спостерігається і при стягненні штрафів за РРО, докладніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 88).

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі