Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Самостійна відмова від спрощеної системи тягне за собою обов’язкову реєстрацію як платника ПДВ лише за наявності певних підстав, визначених законом

Редакція ПБО
Стаття

Самостійна відмова від спрощеної системи тягне за собою обов’язкову реєстрацію як платника ПДВ лише за наявності певних підстав, визначених законом

 

Підприємство, що здійснює операції з поставки товарів, сплачувало протягом 2006 року єдиний податок за ставкою 10 %, але прийняло самостійне рішення перейти з початку наступного 2007 календарного року на загальну систему оподаткування.

Чи зобов’язане таке підприємство подати заяву про реєстрацію як платника ПДВ, і якщо так, то в який строк?

 

Пунктом 2.3 ст. 2 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР, зі змінами та доповненнями (далі — Закон), визначено вичерпний перелік підстав для обов’язкової реєстрації особи як платника цього податку.

Зокрема, відповідно до підпункту 2.3.1 п. 2.3 ст. 2 Закону, у разі коли загальна сума від здійснення операцій з поставки товарів (послуг), у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, що підлягають оподаткуванню згідно з цим Законом, нарахована (сплачена, надана) особі або в рахунок зобов’язань третім особам, протягом останніх дванадцяти календарних місяців сукупно перевищує 300000 гривень (без урахування податку на додану вартість), така особа підлягає обов’язковій реєстрації як платник податку.

При цьому відповідно до абзацу першого п. 12 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79, зі змінами та доповненнями (далі — Положення), у разі відмови від застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності чи інших спрощених систем оподаткування, які визначають особливий порядок нарахування чи сплати податку на додану вартість, відмінний від тих, що встановлені Законом, особа реєструється платником податку на додану вартість у порядку, визначеному Законом та цим Положенням.

Таким чином, станом

на початок 2007 календарного року, оскільки з цього моменту на зазначену особу починають поширюватись загальні норми Закону (і відповідно на неї перестають поширюватись спеціальні норми Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98, зі змінами та доповненнями), така особа повинна визначити загальну суму від здійснення нею операцій з поставки товарів (послуг), у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, що підлягають оподаткуванню згідно з цим Законом, нараховану (сплачену, надану) особі або в рахунок зобов’язань третім особам, протягом останніх дванадцяти календарних місяців, що передують зазначеному моменту, незалежно від того, яку систему оподаткування використовувала протягом такого періоду (тобто мова йде про дванадцять календарних місяців минулого 2006 календарного року, що передують 2007 календарному року).

Якщо ця сума сукупно перевищує

300000 гривень (без урахування податку на додану вартість), то така особа підлягає обов’язковій реєстрації як платник податку.

Якщо ця сума сукупно не перевищує

300000 гривень (без урахування податку на додану вартість), така особа не підлягає обов’язковій реєстрації як платник податку. Проте така особа за її власним бажанням може бути зареєстрована на підставі п. 2.2 ст. 2 Закону. Як зазначено в абзаці першому п. 11 Положення, якщо особа, на яку не поширюється дія пункту 2.3 статті 2 Закону, вважає за доцільне добровільно зареєструватися платником податку і відповідає вимогам підпункту 2.2 статті 2 Закону, така реєстрація провадиться за її заявою.

Щодо строків подання заяви про реєстрацію особи як платника ПДВ зазначимо таке.

Відповідно до абзацу другого п. 9.4 ст. 9 Закону, якщо обсяг оподатковуваних операцій особи протягом звітного податкового періоду перевищує суму, визначену п.п. 2.3.1 п. 2.3 ст. 2 цього Закону, не більше ніж у два рази, така особа зобов’язана надіслати податковому органу заяву про реєстрацію протягом двадцяти календарних днів, наступних за таким звітним податковим періодом.

Відповідно до абзацу третього п. 9.4 ст. 9 Закону, якщо особа укладає одну чи більше цивільно-правових угод (договорів), унаслідок виконання яких планується здійснення оподатковуваних операцій, обсяг яких перевищуватиме протягом звітного податкового періоду у два чи більше разів суму, визначену підпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 цього Закону, то така особа зобов’язана зареєструватися як платник цього податку до кінця такого звітного податкового періоду.

Аналогічні норми викладено в абзацах другому та третьому п. 11 Положення.

Звертаємо увагу, що стосовно зазначених ситуацій строки направлення особою на адресу податкового органу з повідомленням про вручення або вручення особисто представником такої особи службовій особі податкового органу реєстраційної заяви встановлено відповідно підпунктами «а» та «в» пункту 13 Положення, тобто:

— якщо особа підлягає реєстрації згідно з п.п. 2.3.1 п. 2.3 ст. 2 Закону, такий строк є — не пізніше двадцятого календарного дня з моменту досягнення суми оподатковуваних операцій, визначеної зазначеним підпунктом Закону;

— якщо особою прийнято добровільне рішення про реєстрацію платником податку, такий строк є — не пізніше двадцяти календарних днів до початку податкового періоду, з якого така особа вважатиметься платником цього податку.

Тобто,

якщо зазначена сума за 2006 рік сукупно перевищує 300000 грн. (без урахування податку на додану вартість), особа зобов’язана надіслати податковому органу за місцем своєї реєстрації або вручити особисто службовій особі податкового органу заяву про реєстрацію протягом двадцяти календарних днів січня 2007 року, а оскільки 20 січня 2007 року припадає на вихідний день — не пізніше 19 січня 2007 року.

Якщо ж зазначена сума за 2006 рік сукупно не перевищує 300000 грн. (без урахування податку на додану вартість), проте особою прийнято добровільне рішення з початку певного податкового періоду бути платником податку, зазначена особа має надіслати податковому органу за місцем своєї реєстрації або вручити особисто службовій особі податкового органу заяву про реєстрацію не пізніше двадцяти календарних днів до початку відповідного податкового періоду.

Зокрема, якщо зазначена особа вважала за доцільне бути платником податку починаючи з 1 січня 2007 року, відповідну заяву нею мало бути надіслано (вручено) не пізніше 11 грудня 2006 року.

Сергій Тимошенко,
головний державний податковий ревізор інспектор департаменту ПДВ Державної податкової адміністрації України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі