Теми статей
Обрати теми

Бухгалтерський калейдоскоп. Уміння визнавати свої помилки (у сумах витрат на необов’язкове страхування)

Редакція ПБО
Стаття

Уміння визнавати свої помилки

(у сумах витрат на необов’язкове страхування)

 

Як відомо, закон надає платнику вибір будь-якого з двох варіантів виправлення помилок, самостійно виявлених у раніше поданих податкових деклараціях, проте щодо деяких податків форму декларацій побудовано так, що реально в розпорядження платника залишено тільки один варіант з двох — той, що передбачає подання уточнюючого розрахунку.

Але навіть у тих випадках, коли форма декларації та порядок її складання дозволяють скористатися обома варіантами самовиправлення неначебто в будь-якій ситуації, життя підкидає таку задачку, яка не укладається в межі канону...

 

Олександр ГОЛЕНКО, головний редактор

 

Що не кажіть, а при складанні декларації з податку на прибуток підприємства (далі — декларація) розслаблятися (тобто діяти за каноном) ніяк не можна. Така вже ця звітна форма — вона вимагає вдумливого підходу. Особливо за необхідності самовиправлення...

Звернемося до рядка 04.12.2 таблиці 5 «Витрати зі страхування» додатка К1/1 до декларації.

Як відомо, показник цього рядка, що є одним з доданків рядка 04.12 декларації (який власне розшифровується в зазначеній таблиці додатка К1/1 до декларації), визначають

розрахунковим шляхом, керуючись таким текстом, наведеним у цьому самому рядку 04.12.2: «сума витрат за іншими видами страхування, що включаються до складу валових витрат платника (не більше значення рядка 06 декларації за звітний період, обчисленого без урахування значення рядка 04.12.2 цієї таблиці х 5 : 95)».

Зрозуміло, що таким чином реалізуються норми

абзацу третього підпункту 5.4.6 пункту 5.4 статті 5 Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств»: «Віднесення до складу валових витрат платника податку витрат із страхування (крім витрат по медичному, пенсійному страхуванню та за обов’язковими видами страхування) здійснюється в розмірі, що не перевищує 5 відсотків валових витрат за звітний податковий період, наростаючим підсумком з початку року, а для сільськогосподарських підприємств — за звітний податковий рік».

А тепер сформулюємо проблему.

Для наочності зробимо це у формі прикладу.

Припустимо, що платник у декларації за 1 квартал відобразив у рядку 04.12.2 суму «5000» грн., а в рядку 06 усього «100000» грн. (перевірка: (100000 - 5000) х 5 : 95 = 5000 (грн.)).

Пізніше (тобто в наступному за звітним кварталі) цей платник самостійно виявив помилку, яка полягала в тому, що відповідних витрат у 1 кварталі він поніс усього на 2000 грн. Зрозуміло, що податкове зобов’язання було занижено, тому що валові витрати виявились завищеними на 3000 грн.

Як самостійно виправити цю помилку?

Діючи формально за схемою самовиправлення в поточній декларації, платник у такій декларації за півріччя відобразив би у рядку 04.12.2 «старі» неправильні «5000» грн., у рядку 05.2 — суму колишнього завищення з мінусом: «-3000» грн. Щодо показника рядка 06 декларації варто нагадати, що характер цього показника теж розрахунковий, і щоб наш приклад був максимально наочним, припустимо, що нових витрат у другому календарному кварталі платник не поніс (інакше такі суми замаскують проблему, як це часто і відбувається). Отже, у рядку 06 декларації за півріччя виявилася сума «97000» грн. Оскільки за умовами прикладу мало місце заниження податкового зобов’язання, у рядку 22 цієї ж декларації платник сумлінно відобразив 5 % самоштраф у сумі «38» грн. та сплатив його.

А зараз дивіться, що дасть перевірка: (97000 - 5000) х 5 : 95 = 4 842 (грн.), тобто рядок

04.12.2 за формальними підставами (арифметично) виявився заповненим неправильно (5000 > 4842)!

Очевидно, що проблему в ситуації, що обговорюється, обумовлено тією обставиною, що при розрахунку граничного значення рядка 04.12.2 (для включення до складу валових витрат) у складі показника рядка 06 не враховується тільки показник рядка 04.12.2 (у цьому випадку — помилковий, і відповідно — який самовиправляється шляхом коригування з використанням рядка 05.2), тоді як власне коригуючий (точніше «компенсуючий») зазначену помилку (допущену в показнику рядка 04.12.2)

показник рядка 05.2 на загальних підставах ураховується у складі показника рядка 06 декларації .

І що ж накажете робити?

Найпростіше: подати уточнюючий розрахунок, у рядку 2 якого зазначити код рядка декларації, в якій було допущено помилку «04.12», указати суму завищення валових витрат «-3000» (грн.), у рядку 5 — «25», ну і звичайно, у рядку 7 — суму недоплати «750» грн., а у рядку 8 — суму 5 % самоштрафу «38» грн.

Якщо такий уточнюючий розрахунок подати до того, як подається декларація за півріччя (сплативши, що вимагається), то в останній з’являється можливість відобразити правильні значення показників як у рядку 04.12.2 — «2000» грн., так і в рядку 06 — «97000» грн. (умовно). Зрозуміло, що

перевірка не дасть підстав сумніватися в правильності цих показників такої декларації за півріччя.

Можна, звичайно ж, нарікати, що форма декларації ущемляє права платника і не дає йому можливості застосувати саме

будь-який із дозволених законом варіантів самовиправлення, та чи варто ламати списи з приводу подібної ситуації?

Простіше зробити і забути...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі