Теми статей
Обрати теми

Бюджетний облік. Річна інвентаризація проводиться суцільно

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Річна інвентаризація проводиться суцільно

 

Чи може річна інвентаризація проводитися вибірковим методом, якщо бюджетна установа має велику номенклатуру матеріальних цінностей?

 

Пунктом 1.3 Інструкції з інвентаризації матеріальних цінностей, розрахунків та інших статей балансу бюджетних установ,

затвердженої наказом Головного управління Державного казначейства України від 30.10.98 р. № 90 (далі — Інструкція № 90), передбачено, що інвентаризації підлягає все майно установи незалежно від його місцезнаходження. При цьому під час інвентаризації обов’язково має проводитися констатація наявності об’єктів.

Інакше кажучи, за загальним правилом інвентаризація має проводитися

суцільним методом. Проведення інвентаризації вибірковим методом не може забезпечити достовірне відображення даних про матеріальні цінності в бухгалтерському обліку бюджетної установи.

Проте на практиці виникають випадки, коли внаслідок великого обсягу номенклатури матеріальних цінностей проведення інвентаризації не може бути забезпечено однією комісією. У такому разі необхідно створити місцеві комісії, очолювані керівниками відповідних структурних підрозділів, на які покладатиметься проведення інвентаризації в цих структурних підрозділах установи. До складу такої комісії слід увести працівника бухгалтерії.

Інструкція № 90

установлює так звані інвентаризаційні періоди, тобто загальні строки проведення інвентаризації та окремі випадки, за яких організація такого заходу також є обов’язковою для бюджетної установи. Зокрема, відповідно до п. 1.9 проведення інвентаризації є обов’язковим перед складанням річної фінансової звітності. Така інвентаризація має проводитися за загальним правилом — суцільно.

Як виняток, інвентаризація може проводитися вибірковим методом в установах з великою номенклатурою цінностей тільки

в міжінвентаризаційний період (п. 1.26 Інструкції № 90). Для проведення такої інвентаризації необхідне розпорядження керівника установи.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі