Теми статей
Обрати теми

Бюджетний облік. Інвентаризація програмного забезпечення

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Інвентаризація програмного забезпечення

 

Структурні підрозділи бюджетної установи використовують у своїй роботі різні види програмного забезпечення.

Чи потрібно бюджетній установі інвентаризувати програмне забезпечення?

 

Щоб відповісти на поставлене запитання, наведемо класифікацію видів програмного забезпечення, від якої залежить застосування КЕКВ щодо такого програмного забезпечення і порядок відображення операцій з таким забезпеченням у бухгалтерському обліку. Це дозволить зробити висновок про необхідність проведення інвентаризації.

Таку умовну класифікацію дають нам

Рекомендації щодо єдиних підходів до придбання та відображення в бухгалтерському обліку бюджетних установ програмного забезпечення, наведені в додатку до листа Державного казначейства України від 17.09.2007 р. № 3.4-04/2055-10882 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 81). Отже, програмне забезпечення буває таких видів:

1. Програмне забезпечення, передбачене при придбанні комп’ютерної техніки, яке враховується у вартості такої техніки.

У цьому випадку придбання комп’ютера разом з установленими програмами здійснюється за КЕКВ 2110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування».

Окремо таке програмне забезпечення не обліковується. Об’єктом обліку є комп’ютер. Його обліковують на субрахунку 104 «Машини та обладнання».

Тому зазначене програмне забезпечення

не інвентаризується.

2. Програмне забезпечення, на яке установа не має

майнових та авторських прав.

При придбанні такого програмного забезпечення виняткові права

залишаються в розробника (постачальника), а покупцю надається тільки право користування ним. У цьому разі придбання такого забезпечення має здійснюватися за КЕКВ 1139 «Оплата інших послуг та інші видатки». Наприклад, до цієї категорії може бути віднесено придбані програмні продукти, інформаційні системи та комплекси, бази даних, web-сторінки/сайти/портали, їх установлення, подальше користування, супроводження та обслуговування.

Таке програмне забезпечення підлягає

управлінському обліку (для внутрішніх користувачів у процесі управління установою) та інвентаризації. Управлінський облік програмного забезпечення, яке не значиться за даними бухгалтерського обліку у складі нематеріальних активів, полягає у виданні керівником установи наказу про організацію такого обліку. Наприклад, можна передбачити, що на кожний комп’ютер оформляється картка обліку, в якій зазначаються необхідні відомості — назва, вид, версія встановленої програми, дата її придбання та встановлення, назва виробника програми тощо.

3. Програмне забезпечення, на яке установа одержує виключні права

на володіння, користування та розпорядження, що зафіксовано документально.

Таке програмне забезпечення визнається

нематеріальним активом. Його придбавають за КЕКВ 2300 «Придбання землі і нематеріальних активів» і обліковують на субрахунку 121 «Авторські та суміжні з ними права».

Нематеріальні активи можуть також створюватися власними силами. Підтвердженням створеного нематеріального активу є патент, ліцензія або свідоцтво, які видано на ім’я установи.

Нематеріальні активи, як відомо,

підлягають інвентаризації відповідно до порядку, регламентованого Інструкцією з інвентаризації матеріальних цінностей, розрахунків та інших статей балансу бюджетних установ, затвердженою наказом Головного управління Державного казначейства України від 30.10.98 р. № 90.

Окремо слід виділити

електронні засоби обробки інформації, що створюються бюджетною установою для забезпечення своєї діяльності і не мають належним чином оформлених документів (патентів, ліцензій, свідоцтв). Такі засоби обробки інформації не мають завершеної форми і не є об’єктами обліку. Водночас вони підлягають управлінському обліку та інвентаризації, як і програмне забезпечення, на яке майнові та авторські права не передаються користувачу.

Відповіді підготувала економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Олена ПАВЛЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі