Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Товар — до малоцінних необоротних матеріальних активів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Товар — до малоцінних необоротних матеріальних активів

 

Підприємство у 2005 році придбало товар (принтер) за 700 грн. з урахуванням ПДВ. Проте за два роки принтер не було продано, а з жовтня 2007 року за розпорядженням керівника він почав використовуватися для власних господарських потреб підприємства. Які податкові наслідки зміни мети використання цього принтера?

(м. Харків)

 

Почнемо з того, що за правилом, установленим

п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток, витрати на придбання будь-яких запасів з метою використання їх у господарській діяльності підприємства включаються до складу валових витрат.

Так, мабуть, відбулося і в ситуації, що розглядається, — витрати на придбання принтера, призначеного для подальшого продажу, первісно (ще у 2005 році) збільшили валові витрати підприємства, потрапивши до рядка 04.1 декларації з податку на прибуток. Та оскільки товар не було продано, його вартість протягом двох років брала участь у перерахунку балансової вартості запасів за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток на кінець звітного періоду, зменшуючи позитивне значення (убуток) або збільшуючи від’ємне значення (приріст) показника графи 6 таблиці 1 додатка К1/1 до декларації, та потрапляючи відповідно до рядка 04.2 «убуток балансової вартості запасів» або до рядка 01.2 «приріст балансової вартості запасів» власне декларації.

Відповідно суму «вхідного» ПДВ було враховано підприємством у складі податкового кредиту.

Як же діяти суб’єкту підприємництва тепер — після прийняття керівником рішення про використання товару (принтера) для власних потреб підприємства?

Насамперед потрібно визначити, до якої категорії матеріальних цінностей належить придбаний принтер — до основних фондів чи до запасів. Для цього слід порівняти його вартість з установленим у

Законі про податок на прибуток вартісним критерієм.

Згідно з

п.п. 8.2.1 цього Закону на сьогодні вартісний критерій для віднесення матеріальних цінностей до основних фондів установлено на рівні 1000 грн.

Отже, матеріальний актив, строк служби якого перевищує 365 днів, у податковому обліку:

— відображається в порядку, передбаченому для обліку

запасів, якщо його вартість не перевищує 1000 грн.;

— визнається об’єктом

основних фондів, якщо його вартість перевищує 1000 грн.

Ураховуючи, що вартість принтера «недотягує» до 1000 грн., він класифікується в податковому обліку як запаси (у бухгалтерському обліку — як малоцінні необоротні матеріальні активи). Зрозуміло, вартість такого матеріального активу має брати участь у перерахунку за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток. І тут важливо визначити момент, до якого цей актив бере участь у перерахунку.

Зауважимо, що раніше податківці були не проти, якщо вся вартість так званої податкової малоцінки вибувала з перерахунку відразу при передачі її в експлуатацію. Проте останнім часом ДПАУ вважає, що перерахунок малоцінки за

п. 5.9 залежить від вибраного в бухгалтерському обліку методу амортизації (див. лист ДПАУ від 29.01.2007 р. № 1564/7/15-0217 у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 11).

Нагадаємо: у бухгалтерському обліку відповідно до

п. 27 П(С)БО 7 амортизація малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА), до яких здебільшого відноситься податкова малоцінка, може нараховуватися із застосуванням таких методів:

1) «

50 % / 50 %», за яким амортизація нараховується у першому місяці використання об’єкта в розмірі 50 % його вартості, що амортизується, а решта 50 % вартості, що амортизується, — у місяці їх вилучення з активів (списання з балансу) у результаті невідповідності критеріям визнання активом;

2) «

100 % списання», за яким амортизація нараховується в першому місяці використання об’єкта в розмірі 100 % його вартості.

Виходить, що виключити податкову малоцінку з перерахунку за

п. 5.9 у момент уведення в експлуатацію можна тільки якщо в бухгалтерському обліку використовується метод «100 % списання».

І хоча ми вважаємо, що списання вартості МНМА в податковому обліку не повинно залежати від методу амортизації в бухгалтерському обліку, який використовується підприємством, безпечніше застосовувати «бухобліковий» варіант.

Отже, в обліковій політиці підприємства доцільно встановити вартісну межу для розмежування основних фондів та МНМА на рівні 1000 грн. і застосовувати для амортизації МНМА метод «100 % списання».

Розрахунок приросту (убутку) балансової вартості податкової малоцінки відображається в рядку А7 «Матеріальні цінності, що використовуються у господарській діяльності понад 365 календарних днів та вартість яких не перевищує 1000 грн.» таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток.

Щодо ПДВ, то при переведенні товару до малоцінних необоротних матеріальних активів, які використовуються у власній господарській діяльності підприємства,

змін стану розрахунків з бюджетом за цим податком не відбувається, оскільки призначення матеріальних цінностей, по суті, не змінюється.

Покажемо на умовному прикладі порядок переведення товару до малоцінних необоротних матеріальних активів.

Приклад.

Принтер, придбаний у 2005 році за 700 грн. (без ПДВ — 583,33 грн.; ПДВ 20 % — 116,67 грн.) з метою подальшого продажу, у жовтні 2007 року вирішено перевести до малоцінних необоротних матеріальних активів і використати для власних господарських потреб підприємства. Припустимо, що підприємство для амортизації МНМА використовує метод «100 % списання».

Ці операції в податковому та бухгалтерському обліку відображаються так:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума,
грн.

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

валовий дохід

валові витрати

2005 рік

1

Перераховано постачальнику попередню оплату за товар (принтер)

700

371

311

583,33

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ у складі суми передоплати за товар

116,67

641/ ПДВ

644

3

Оприбутковано товар

583,33

281

631

— *

4

Списано раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ при оприбуткуванні товару

116,67

644

631

5

Проведено залік заборгованостей

700

631

371

* Вартість принтера збільшує балансову вартість запасів на кінець звітного періоду і відображається в рядку 01.2 декларації з податку на прибуток підприємства.

Жовтень 2007 року

1

Переведено принтер з категорії товарів до категорії малоцінних необоротних матеріальних активів

583,33

153

281

2

Передано принтер в експлуатацію

583,33

112

153

3

Нараховано знос принтера в розмірі 100 % при введенні в експлуатацію

583,33

92

132

— *

* Вартість принтера при нарахуванні 100 % амортизації списується із залишків запасів і станом на 30.11.2007 р. (у декларації з податку на прибуток за 11 місяців) уже не враховується.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі