Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Від’ємне значення в декларації з ПДВ: коли надаються оригінали п’ятих основних аркушів ВМД

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Від’ємне значення в декларації з ПДВ: коли надаються оригінали п’ятих основних аркушів ВМД

 

Підприємство у вересні 2007 року експортувало товар. У зв’язку зі здійсненням такої операції протягом двох періодів підряд (у вересневій та жовтневій декларації з ПДВ) було відображено від’ємне значення (у жовтневій декларації заповнено рядки 24 і 26). У податковій інспекції поставили вимогу додати до декларації з ПДВ за жовтень 2007 року оригінал п’ятого основного аркуша ВМД. Чи потрібно виконувати цю вимогу?

(м. Маріуполь)

 

Згідно з положеннями

п. 7.7 Закону про ПДВ, якщо платник податків протягом двох звітних податкових періодів підряд відображає в декларації з ПДВ від’ємне значення, він одержує право на бюджетне відшкодування.

Підтвердити або спростувати таке право платник податків повинен шляхом подання додатка 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування» до декларації з ПДВ, як це передбачено в

п. 5.12 Порядку № 166. На те, що додаток 3 необхідно заповнювати і подавати всім платникам, які заповнили в ПДВ-декларації рядок 24, указує ДПАУ в листі від 24.11.2005 р. № 23505/7/16-1517-26 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 83).

Із запитання випливає, що згідно з розрахунком, який здійснено в додатку 3, підприємство не має права на бюджетне відшкодування (показник рядка 4 додатка дорівнює нулю), тому вся сума з рядка 24 декларації потрапила до рядка 26 (обминувши рядок 25).

У такій ситуації

оригінал п’ятого основного аркуша ВМД подавати не потрібно . Адже Закон про ПДВ, а точніше його п.п. 7.7.4, вимагає надання цього документа тільки в тому разі, якщо в платника податків є право на бюджетне відшкодування, до того ж якщо ним прийнято рішення про повернення суми такого бюджетного відшкодування на поточний рахунок у банку (тобто при дотриманні одночасно двох умов).

В описаній же ситуації в підприємства-експортера

немає навіть права на бюджетне відшкодування, причому жодним зі способів — ні шляхом повернення коштів на поточний рахунок в банку, ні шляхом зарахування у зменшення податкових зобов’язань з ПДВ наступних податкових періодів.

Щоправда,

у Порядку № 166 є п. 4.2, який вимагає надання копії оригіналу п’ятого основного аркуша ВМД у будь-якому випадку подання додатка 3 експортером, не уточнюючи, чи є в нього право на бюджетне відшкодування згідно з розрахунком, чи ні. Проте цей пункт суперечить вимогам Закону про ПДВ, тому платнику податків має сенс діяти за правилами, установленими саме цим Законом. Підстраховкою тут може бути п.п. 4.4.1 «Конфлікт інтересів» Закону № 2181.

Якщо бажання сперечатися з податківцями немає, можемо порадити подати разом з декларацією і додатком 3 не оригінал п’ятого основного аркуша ВМД, а його

копію. Тим більше, що п. 16 Положення № 574 дозволяє підприємству-експортеру звернутися до митного органу з проханням про видачу ксерокопії оформленої ВМД, завіреної особистою номерною печаткою інспектора митниці.

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі