Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Отримання від нерезидента товару вартістю менше 100 доларів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Отримання від нерезидента товару вартістю менше 100 доларів

 

Наше підприємство отримало від нерезидента зразок товару, що ним виробляється, вартістю 70 доларів. Чи потрібно сплачувати з такої операції ПДВ?

(м. Київ)

 

Згідно із

Законом про ПДВ об’єктом обкладення ПДВ, зокрема, є операції платників податків із ввезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі імпорту або реімпорту. Закон про ПДВ не передбачає будь-яких особливостей справляння ПДВ залежно від вартості товарів, що імпортуються. Отже, навіть якщо вартість увезених товарів мізерна, імпортний ПДВ сплачувати все одно потрібно.

Водночас момент виникнення податкових зобов’язань пов’язано з датою

оформлення ВМД. Так, згідно з п.п. 7.3.6 цього Закону датою виникнення податкових зобов’язань при ввезенні (імпорті) товарів є дата оформлення ввізної митної декларації із зазначенням у ній суми податку, що підлягає сплаті.

Але згідно з

Положенням про вантажну митну декларацію, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.97 р. № 574 ВМД не заповнюється на товари, вартість яких не перевищує суму, еквівалентну 100 євро. Винятком з цього правила є підакцизні товари, які декларуються незалежно від їх вартості. Документом, що засвідчує ввезення такого товару, є квитанція МД-1, яка, зрозуміло, не може вважатися ВМД.

Отже, ця операція за ідеєю обкладатися ПДВ повинна, але момент виникнення податкових зобов’язань

не визначено. При цьому слід урахувати, що згідно з абз.«б» п. 10.1 Закону про ПДВ особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) податку до бюджету при справлянні ПДВ з імпортерів, є митний орган. А згідно з п. 10.4 цього ж Закону контроль за правильністю нарахування та сплати (перерахування) податку до бюджету при імпорті товарів зі сплатою податку при його митному оформленні здійснюється відповідним митним органом за правилами, установленими спільним рішенням центральних податкового та митного органів. Сам імпортер відповідає лише за дотримання правил надання інформації для розрахунку бази оподаткування (суми податку, належного до сплати) митному органу.

Інакше кажучи, платник податків зобов’язаний лише представити товар до декларування, усе інше (у тому числі й розрахунок суми імпортного ПДВ) — прерогатива митного органу.

Щодо податкових органів, то, на наш погляд, на підставі наведених вище норм

Закону про ПДВ вони не можуть донарахувати суму цього ПДВ і тим більше не можуть застосувати штраф за його несплату.

Це означає, якщо митні органи не нарахували ПДВ при імпорті такого товару (а це найімовірніше так і буде), то

сплачувати його самостійно не потрібно. Більше того, якщо такий ПДВ усе-таки буде сплачено, то до податкового кредиту віднести його не вийде, адже згідно з п.п. 7.4.5 Закону про ПДВ не підлягають включенню до складу податкового кредиту суми сплаченого (нарахованого) ПДВ, не підтверджені податковими накладними або митними деклараціями (іншими подібними документами). А в нашому випадку таких документів не буде.

Дмитро Костюк, заступник головного редактора

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі