Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Податкова накладна запізнилася більше ніж на 1095 днів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податкова накладна запізнилася більше ніж на 1095 днів

 

Підприємство у листопаді 2007 року отримало від постачальника податкову накладну, виписану в липні 2004 року. Чи можливо суму ПДВ за податковою накладною, що запізнилася, уключити до складу податкового кредиту?

(м. Донецьк)

 

Відповідно до

п.п. 7.5.1 Закону про ПДВ дата виникнення права платника податків на податковий кредит визначається за датою здійснення першої з подій: або списання грошових коштів з банківського рахунка в оплату товарів (робіт, послуг); або отримання податкової накладної, що засвідчує факт придбання таких товарів (робіт, послуг).

Проте без оформленої належним чином податкової накладної платник податків не зможе включити до податкового кредиту суму сплаченого ПДВ (

п.п. 7.4.5 Закону про ПДВ). Податкова накладна є підставою для включення ПДВ до складу податкового кредиту, при цьому видається вона платником податків, який поставляє товари (послуги) на вимогу їх одержувача (п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ).

Таким чином, покупець може претендувати на податковий кредит щодо сум сплаченого ПДВ у ціні товару тільки в

періоді отримання податкової накладної.

Отже, якщо податкову накладну, виписану в липні 2004 року, отримано підприємством тільки в листопаді, то воно має повне право на податковий кредит у періоді отримання такої податкової накладної. При цьому сума податкового кредиту знайде своє відображення в рядку

10.1 декларації з ПДВ за листопад 2007 року.

Звертаємо увагу: строк давності в 1095 днів, установлений

ст. 15 Закону № 2181, не є перешкодою для цього, адже отримання податкової накладної із запізненням не вважається помилкою, така податкова накладна до листопада 2007 року не пройшла за документами підприємства (немає запису в Журналі вхідної кореспонденції, Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних).

На жаль, у

листі від 15.12.2006 р. № 23644/7/16-1517-20 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 24 податківці дотримуються іншої думки: норми ст. 15 Закону № 2181 застосовуються до порядку визначення податкових зобов’язань. Оскільки податкова накладна є звітним податковим документом і одночасно розрахунковим документом та виписується в момент виникнення податкового зобов’язання, то до неї також застосовуються норми зазначеного вище Закону. Аналогічне правило застосовується і при формуванні податкового кредиту. У зв’язку з цим податкову накладну, отриману після закінчення строків позовної давності, не може бути використано для отримання податкового кредиту.

На наш погляд, такі висновки справедливі для ситуації, коли підприємство

зафіксувало факт отримання податкової накладної (є записи в журналі вхідної кореспонденції, у Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних), але не сформувало податковий кредит і не відобразило його в декларації з ПДВ. У цій ситуації можна говорити про допущену помилку.

Згідно з

п. 5.1 Закону № 2181 платник податків має право самостійно виправити помилку в показниках раніше поданої декларації шляхом подання уточнюючого розрахунку або шляхом уточнення показників у складі податкової декларації за будь-який наступний звітний період. При цьому необхідно враховувати строки давності, установлені ст. 15 зазначеного документа.

Помилки зі строком давності понад 1095 днів виправленню не підлягають, а суми відповідних податків не донараховуються і не повертаються. На це звертала увагу ДПАУ в

листах від 30.01.2002 р. № 608/6/15-1116 // «Податки та бухгалтерський облік», 2002, № 13; від 19.12.2005 р. № 25233/7/16-1517-26.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі