Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Плата за користування залишками коштів на поточному рахунку: відображення в податковому обліку

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Плата за користування залишками коштів на поточному рахунку: відображення в податковому обліку

 

Підприємство — платник ПДВ щомісячно одержує від банку, в якому обслуговується, плату за користування грошовими коштами, що знаходяться на поточному рахунку. В якому порядку ці суми відображаються в податковому обліку підприємства? Чи необхідно щодо цих сум подавати звіт за формою № 1-ПП?

(м. Луганськ)

 

Почнемо з того, що за договором банківського рахунка (

гл. 72 ЦКУ) банк зобов’язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнту (власнику рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком (ст. 1066 ЦКУ).

Відповідно до

ст. 1070 ЦКУ за користування грошовими коштами, що знаходяться на рахунку клієнта, банк сплачує проценти, сума яких зараховується на рахунок, якщо інше не встановлено договором банківського рахунка або законом. Сума процентів зараховується на рахунок клієнта у строки, установлені договором, а якщо такі строки не встановлено договором — після закінчення кожного кварталу. Проценти сплачуються банком у розмірі, установленому договором, а якщо відповідні умови не встановлено договором, — у розмірі, що звичайно сплачується банком за вкладом на вимогу.

За своєю суттю проценти, що нараховуються на залишок за банківським рахунком згідно з договором банківського рахунка (

ст. 1070, гл. 72 ЦКУ), подібні до процентів, що одержуються за депозитними вкладами згідно з договором банківського вкладу (ст. 1061, гл. 71 ЦКУ). Тому, на наш погляд, було б логічним з метою необкладення цієї операції ПДВ скористатися п.п. 3.2.5 Закону про ПДВ. Так, згідно з цим підпунктом Закону не є об’єктом обкладення ПДВ операції з розрахунково-касового обслуговування, залучення, розміщення та повернення коштів за договорами позики, депозиту, вкладу (у тому числі пенсійного), управління коштами та цінними паперами.

Проте формально скористатися цією нормою не можна через те, що договори банківського вкладу (депозити) і договори банківського рахунка регулюються різними статтями

ЦКУ (про це ми зазначали вище).

У зв’язку з цим тішить позиція ДПАУ, яка з розумінням поставилася до ситуації і погодилася з необкладенням ПДВ процентів, отриманих за договором банківського рахунка. Зокрема, про це зазначено в

листі головного податкового відомства від 21.10.2005 р. № 21148/7/16-1517. Щоправда, у цьому документі аргументування необкладення побудоване не на аналогії з п.п. 3.2.5, там ідея інша: ДПАУ вважає, що отримання процентів за залишками коштів на поточних рахунках не відповідає визначенню поставки, а отже, об’єкта оподаткування в цій ситуації не виникає.

Визнаючи таку позицію, слід погодитися з тим, що суми процентів

не відображаються ні в Реєстрі отриманих і виданих податкових накладних, ні в декларації з ПДВ.

Щодо звіту за формою № 1-ПП «Про суми пільг в оподаткуванні юридичних осіб та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності», то в ньому розрахунок суми пільги відносно зазначеної операції також

наводити не потрібно.

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі