Теми статей
Обрати теми

Податок з доходів. Надбавка за роз’їзний характер роботи обкладається податком з доходів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Надбавка за роз’їзний характер роботи обкладається податком з доходів

 

Як правильно оформити надбавку за роз’їзний характер роботи? Чи обкладається ця доплата податком з доходів?

(м. Луганськ)

 

Поняття «роз’їзний характер роботи» визначено в

Положенні № 169. Оскільки Положення № 169 вважається чинним в Україні в частині, що не суперечить Конституції і законам України відповідно до постанови ВРУ «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.08.91 р. № 1545-XII, ним можна керуватися при визначенні видів робіт, що мають роз’їзний характер.

Роз’їзний характер робіт

передбачає виконання робіт на об’єктах, розташованих на значній відстані від місця розміщення організації, у зв’язку з поїздками в неробочий час від місця знаходження організації (збірного пункту) до місця роботи на об’єкті і назад, що становить не менше двох-трьох годин на день (п. 2, п. 13 Положення № 169).

Відповідно до

ст. 15 Закону про оплату праці підприємство самостійно встановлює, зокрема, умови і розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат у колективних договорах з обов’язковим дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевою угодами.

Постановою № 490

визначено, що підприємства, установи, організації самостійно встановлюють надбавки до тарифних ставок і посадових окладів працівників, робота яких має роз’їзний характер, у розмірах, передбачених колективними договорами або за узгодженням із замовником.

Граничні розміри надбавок працівникам за день не можуть перевищувати граничні норми витрат, установлених КМУ для відряджень у межах України

.

Отже, якщо робота працівників підприємства відповідає визначенню роз’їзного характеру робіт, то

підприємство самостійно може встановити доплату за роз’їзний характер роботи. Разом з тим при встановленні розміру такої надбавки підприємству необхідно керуватися нормами постанови № 490. Це означає, що розмір надбавки за роз’їзний характер роботи не повинен перевищувати розміру добових витрат у межах України — 25 грн. на добу, а за кордоном280 грн. на добу, установлених п.п. «а» п. 1 постанови КМУ «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23.04.99 р. № 663 для відряджень у межах України.

Виходячи з норм

ст. 13 КЗпП та ст. 15 Закону про оплату праці види і розміри надбавок та доплат мають визначатися колективним договором. Підприємству слід у колективному договорі навести перелік посад, робота на яких має роз’їзний (пересувний) характер, та розмір надбавки за роз’їзний характер роботи.

Для правильного обкладення податком з доходів цієї виплати зазначимо таке. Згідно з

частиною другою загальних положень Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59, службові поїздки працівників, постійна робота яких проходить в дорозі або має роз’їзний (пересувний) характер, не вважаються відрядженнями, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором, трудовим договором (контрактом) між працівником та власником (або уповноваженою ним особою). Отже, виплата таких надбавок не є виплатою добових витрат за відрядженням.

Законом № 889

не передбачено звільнення від оподаткування сум надбавок за роз’їзний характер роботи, отже, такі надбавки обкладаються податком з доходів за ставкою 15 %.

Такої ж думки дотримується і

ДПАУ (див. лист від 14.05.2007 р. № 4639/6/17-0716 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 51). Крім того, у цьому листі ДПАУ стверджує, що для цілей Закону № 889 сума надбавки за роз’їзний характер роботи включається до поняття «заробітна плата», оскільки така виплата проводиться у зв’язку з відносинами трудового найму, а отже, включається до загальної суми заробітної плати для застосування податкової соціальної пільги.

Ця виплата не є базою для нарахування та утримання внесків до фондів соціального страхування, оскільки згідно з

п. 3.16 Інструкції № 5 суми надбавок за роз’їзний характер роботи не включаються до фонду оплати праці.

Оскільки сума надбавки за роз’їзний характер роботи не включається до фонду оплати праці згідно з

Інструкцією № 5, то внески до соціальних фондів на цю виплату не нараховуються і з неї не утримуються
.

Ольга Маханько, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі