Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок. Засновник підприємства-єдиноподатника дарує свою частку підприємству

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Засновник підприємства-єдиноподатника дарує свою частку підприємству

 

При формуванні статутного фонду підприємства-єдиноподатника засновник-фізособа вніс свій внесок до статутного фонду ТМЦ. Згодом фізособа виходить з числа засновників і залишає свою частку підприємству. Які податкові наслідки такого подарунка для підприємства? Чи включатиметься сума подарованої частки в підприємства-єдиноподатника до виручки та чи обкладатиметься єдиним податком?

(м. Миколаїв)

 

Ні

, у цьому випадку сума подарованої частки в підприємства-єдиноподатника до виручки не включається і єдиним податком не обкладається. Пов’язане це з тим, що подарована частка для підприємства-єдиноподатника виручкою не є, оскільки не відповідає поняттю «виручка», наведеному у ст. 1 Указу № 727: не є сумою коштів, отриманою на розрахунковий рахунок або до каси від продажу продукції (товарів, робіт, послуг). Отже, база обкладення єдиним податком при цьому відсутня. Потрібно помітити, що, по суті, у цьому випадку здійснюються операції з корпоративними правами (засновник дарує їх підприємству), тому об’єкта оподаткування не виникає.

До речі, аналогічна ситуація складалася б і у випадку, якби внесок засновника до статутного фонду був грошовим. Спочатку нагадаємо, що саме

внесення грошових коштів як внеску до статутного фонду при його формуванні (так само, як і ТМЦ) не спричиняє для підприємства-єдиноподатника податкових наслідків. Так, оскільки грошові кошти, що перераховуються засновником до статутного фонду підприємства-єдиноподатника, є джерелом формування майна підприємства в обмін на корпоративні права, то такі кошти не вважаються виручкою від реалізації і єдиним податком не обкладаються. Про це зазначалося в листі ДПАУ від 08.02.2001 р. № 563/6/15-1316, а також у консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 14, с. 33. У подальшому (при даруванні частки засновником підприємству) об’єкта обкладення єдиним податком також не виникає, оскільки така операція не спричиняє збільшення виручки підприємства-єдиноподатника.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі