Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок. Єдиноподатник не може ввозити підакцизні товари

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Єдиноподатник не може ввозити підакцизні товари

 

Чи може підприємець-єдиноподатник у ході здійснення своєї підприємницької діяльності ввозити підакцизні товари ?

(м. Суми)

 

Ні,

не може.

Річ у тім, що, крім існуючих вимог до виручки та чисельності, для переходу на спрощену систему оподаткування є й інші

обмеження, у тому числі й ті, які стосуються видів діяльності (докладно вони також розглядалися в тематичному номері газети «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 94).

Так, згідно зі

ст. 7 Указу № 727 дія цього Указу не поширюється на фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи і здійснюють торгівлю лікеро-горілчаними та тютюновими виробами, пально-мастильними матеріалами.

Разом з тим з 1 липня 2005 року у єдиноподатників до існуючих обмежень за видами діяльності додалися

нові. А додав їх п. 4 Прикінцевих положень Закону № 2505, який установив, що з цієї дати (і до прийняття Закону України «Про спрощену систему оподаткування») Указ № 727 застосовується з урахуванням деяких особливостей . Одна з таких особливостей, перелічених у п. 4, полягає в тому, що спрощена система оподаткування не поширюється на суб’єктів підприємницької діяльності, які є виробниками підакцизних товарів, здійснюють господарську діяльність, пов’язану з експортом, імпортом та оптовим продажем підакцизних товарів, оптовим та роздрібним продажем підакцизних пально-мастильних матеріалів. Отже, ці види операцій з підакцизними товарами сьогодні закрито для єдиноподатників**. Тому імпортувати підакцизні товари підприємець-єдиноподатник не може.

** Щодо

роздрібної торгівлі, то спільне застосування обмежень зі ст. 7 Указу № 727 та п. 4 Прикінцевих положень Закону № 2505 приводить до того, що підприємець-єдиноподатник не може торгувати вроздріб підакцизними лікеро-горілчаними та тютюновими виробами, а також усіма видами ПММ (як підакцизними, так і непідакцизними).

Залишається, мабуть, нагадати, що

переліки підакцизних товарів установлюють такі закони:

Закон України «Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої» від 07.05.96 р. № 178/96-ВР, зі змінами та доповненнями;

— Закон України «Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби» від 06.02.96 р. № 30/96-ВР, зі змінами та доповненнями;

— Закон України «Про ставки акцизного збору на деякі транспортні засоби та кузови до них» від 24.05.96 р. № 216/96-ВР, зі змінами та доповненнями;

— Закон України «Про ставки акцизного збору та ввізного мита на деякі товари (продукцію)» від 11.07.96 р. № 313/96-ВР, зі змінами та доповненнями.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі