Теми статей
Обрати теми

Комунальний податок. Сплачуємо комунальний податок правильно

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Сплачуємо комунальний податок правильно

 

Чи сплачується комунальний податок за працівників, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами або для догляду за дитиною?

(м. Севастополь)

 

Комунальний податок належить до місцевих податків і зборів, а отже, механізм справляння та порядок їх сплати встановлюється сільськими, селищними, міськими радами відповідно до переліку та в межах граничних розмірів ставок, установлених законами України (

п. 3 ст. 15 Закону України «Про систему оподаткування» від 25.06.91 р. № 1251-XII).

Відповідно до

ст. 15 Декрету КМ «Про місцеві податки і збори» від 20.05.93 р. № 56-93 комунальний податок справляється з юридичних осіб, крім бюджетних установ, організацій, планово-дотаційних та сільськогосподарських підприємств. Об’єктом оподаткування є фонд оплати праці, обчислений виходячи з офіційно встановленого розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (нмдг) незалежно від суми виплаченої заробітної плати. Розраховується комунальний податок за ставкою 10 % від офіційно встановленого розміру нмдг виходячи з чисельності працівників підприємства.

Оскільки механізм справляння та порядок сплати комунального податку встановлюється сільськими, селищними, міськими радами, при його розрахунку необхідно ознайомитися з рішенням місцевої ради.

Як правило, на місцях використовується показник середньооблікової кількості штатних працівників. Та й у формі податкового розрахунку комунального податку зафіксовано, що склад працівників за базовий звітний період (рядок

01 Розрахунку) дорівнює показнику середньооблікової кількості штатних працівників, визначеному відповідно до Інструкції № 286.

Згідно з

п.п. 3.2.2 Інструкції № 286 при обчисленні середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу враховуються всі категорії працівників, зазначені в п. 2.4 і 2.5 цієї Інструкції, за винятком працівників, які перебувають у відпустках у зв’язку з вагітністю та пологами або для догляду за дитиною до досягнення нею віку, передбаченого чинним законодавством або колективним договором підприємства, уключаючи тих, хто всиновили новонароджену дитину безпосередньо з пологового будинку. Як правило, відпустка для догляду за дитиною надається до досягнення нею трирічного віку. Разом з тим підприємство за рахунок власних коштів може надати жінкам частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості (ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР).

З урахуванням викладеного можна зробити висновок, що працівники, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами або для догляду за дитиною,

не беруть участі при обчисленні комунального податку.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі