Теми статей
Обрати теми

Трудове законодавство. Індексація заробітної плати працівниці, яка вийшла з відпустки для догляду за дитиною

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Індексація заробітної плати працівниці, яка вийшла з відпустки для догляду за дитиною

 

Працівницю підприємства в січні 2004 року прийнято на роботу, а у грудні 2004 року вона пішла у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, потім — у відпустку для догляду за дитиною до трьох років. У липні 2007 року працівниця вийшла на роботу на повний робочий день. Заробітна плата працівниці з січня 2004 року не підвищувалася. Який місяць вважати базовим?

(м. Донецьк)

 

Механізм здійснення індексації грошових доходів громадян визначено

Порядком № 1078.

Основними поняттями, що використовуються при індексації грошових доходів громадян, є індекс споживчих цін (індекс інфляції), поріг індексації та

базовий місяць.

Базовий місяць

як показник для проведення індексації важливий, оскільки з місяця, наступного за базовим, починається розрахунок нового індексу споживчих цін для проведення індексації наростаючим підсумком (шляхом множення місячних індексів споживчих цін).

У загальному випадку базовим місяцем є місяць прийняття працівника на роботу. Але якщо в подальшому заробітна плата працівника підвищувалася, то новим базовим місяцем є місяць підвищення заробітної плати (

п. 5 Порядку № 1078). Причому сума, на яку збільшується заробітна плата конкретного працівника, повинна бути більшою, ніж сума індексації, визначена при проведенні індексації його зарплати. Тільки тоді такий місяць уважатиметься базовим.

З наступного місяця здійснюється обчислення величини приросту індексу споживчих цін наростаючим підсумком для подальшої індексації. Такий порядок визначення базового місяця Мінпраці неодноразово наводив у своїх роз’ясненнях, наприклад, у

листах від 15.03.2007 р. № 15/10/136-07 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 82; від 17.01.2007 р. № 2/10/136-07 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 67.

У зазначеному питанні за весь період роботи працівниці її заробітна плата не підвищувалася, тому

базовим місяцем для обчислення величини приросту індексу споживчих цін для проведення індексації вважається місяць прийняття працівниці на роботу — січень 2004 року. Індексація за цей місяць не проводиться. А розрахунок величини приросту індексу споживчих цін для подальшої індексації починається з наступного місяця. У листі Мінпраці від 30.10.2003 р. № 024-130 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2003, № 96) підтверджується такий порядок визначення базового місяця, якщо зарплата працівника не підвищувалася.

Таблиці індексації систематично публікуються в нашому виданні. Зокрема, статтю про проведення індексації заробітної плати за листопад 2007 року опубліковано в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 93.

Відповідно до таблиці індексації, яку наведено в цій статті, величина приросту індексу споживчих цін для проведення індексації заробітної плати такої працівниці за листопад 2007 року склала 48 %. Тому в листопаді 2007 року зарплату працівниці в межах 568 грн. має бути проіндексовано на 48 %.

Ольга Маханько, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі