Теми статей
Обрати теми

Трудове законодавство. Дохід від підприємницької діяльності не є об’єктом індексації

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Дохід від підприємницької діяльності не є об’єктом індексації

 

Заробітна плата працівника за основним місцем роботи становить 500 грн. Останнє підвищення зарплати працівника, яке перевищило суму індексації, відбулося в січні 2007 року. Цей працівник також є приватним підприємцем і одержує дохід від підприємницької діяльності. Чи індексується в цьому разі зарплата працівника за основним місцем роботи? Чи індексується підприємницький дохід?

(м. Дніпропетровськ)

 

Механізм індексації грошових доходів населення визначено

Порядком № 1078.

Відповідно до

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані у гривнях на території України, що не мають разового характеру. Зокрема, підлягає індексації оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому виразі, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) та тарифними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантії та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер (далі — заробітна плата).

Щодо

доходу, який одержується від підприємницької діяльності, то він згідно з п. 3 Порядку № 1078 індексації не підлягає.

Отже,

при проведенні індексації заробітної плати за основним місцем роботи не потрібно враховувати дохід (підсумовувати із заробітною платою за основним місцем роботи), який одержується від підприємницької діяльності, для визначення загальної суми доходу, що підлягає індексації.

Нагадаємо, що зарплата підлягає індексації в межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатної особи. З 1 жовтня 2007 року по 31 грудня 2007 року величина прожиткового мінімуму на працездатну особу становить 568 грн.

Також зауважимо, що

Порядок № 1078 не містить заборони чи обмеження на проведення індексації заробітної плати за основним місцем роботи, за наявності доходу від підприємницької діяльності. Дохід у вигляді заробітної плати, що виплачується за основним місцем роботи, підлягає індексації в загальному порядку.

Таблиці індексації систематично публікуються в нашій газеті. Зокрема, останню опубліковано у статті про проведення індексації заробітної плати за листопад 2007 року в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 93.

У листопаді зарплата працівника в загальній сумі (500 грн.) підлягає індексації на 8 %. Базовим місяцем при цьому є січень 2007 року. Сума індексації складе: 500 х 8 : 100 = 40 грн.

Ольга Маханько, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі