Теми статей
Обрати теми

Страхові виплати. Оплата листка непрацездатності працівнику, який працює за строковим трудовим договором

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Оплата листка непрацездатності працівнику, який працює за строковим трудовим договором

 

Працівника оформлено за трудовим договором зі строком дії з 1 по 31 жовтня 2007 року. Працівник захворів і надав листок непрацездатності з 22 жовтня по 7 листопада 2007 року. Як оплачується такий листок непрацездатності: тільки за період дії строкового трудового договору чи за весь період тимчасової непрацездатності? Коли має бути розірвано договір: 31 жовтня чи 8 листопада?

(м. Донецьк)

 

Відповідно до

ст. 23 КЗпП трудовий договір може бути укладено на визначений строк, установлений за погодженням сторін. Такий трудовий договір є строковим.

Згідно з

ч. 2 ст. 36 КЗпП закінчення строку, на який укладався трудовий договір, є підставою для його припинення, крім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна зі сторін не поставила вимогу про їх припинення.

Водночас існує всім відоме правило, що працівника не може бути звільнено в період тимчасової непрацездатності. Проте слід мати на увазі, що це правило поширюється тільки на випадки розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця. На це свого часу прямо вказав Пленум Верховного Суду України (див. п. 17 постанови Пленуму ВСУ від 06.11.92 р. № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів»). Що ж до строкового трудового договору, то відносно його розірвання встановлено лише одне правило: якщо його не буде розірвано у зазначений у ньому строк, він вважається продовженим на невизначений строк, тобто набуває статусу безстрокового трудового договору, який може бути розірвано тільки за передбаченими КЗпП підставами і лише з дотриманням установленої процедури. Будь-яких інших обмежень щодо розірвання строкового трудового договору чинне законодавство не передбачає (див., наприклад, ухвалу ВСУ від 15.04.92 р.).

Викладене вище дозволяє зробити висновок: розірвати строковий трудовий договір роботодавець може 31 жовтня 2007 року, навіть якщо працівник у цей час хворіє. Якщо роботодавець цього не зробить, трудовий договір стане безстроковим, і розірвати його з ініціативи роботодавця буде вже дуже проблематично.

Щодо оплати листка непрацездатності зазначимо таке. Згідно зі

ст. 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213-III допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується застрахованій особі починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності.

Отже, працівнику, з яким припинився строковий трудовий договір, листок непрацездатності потрібно сплатити в повній сумі за весь період тимчасової непрацездатності (з 22 жовтня по 7 листопада 2007 року), незалежно від того, що його звільнення відбулося 31 жовтня 2007 року у зв’язку із закінченням строку трудового договору. Такої ж думки дотримується і Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (див.

лист від 06.08.2004 р. № 05-31-1137 // «Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 74).

Тетяна Онищенко, економіст-аналітик

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі