Теми статей
Обрати теми

Страхові виплати. Тільки застраховані особи мають право на отримання допомоги на поховання померлого члена сім’ї за рахунок коштів Фонду соцстраху

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Тільки застраховані особи мають право на отримання допомоги на поховання померлого члена сім’ї за рахунок коштів Фонду соцстраху

  

Працівника прийнято на нове місце роботи 10.09.2007 р. (понеділок), а звільнився він з попереднього місця роботи 07.09.2007 р. (п’ятниця). 08.09.2007 р. (субота) в нього померла дружина, яка перебувала на його утриманні. Чи має новоприйнятий працівник право на отримання допомоги на поховання з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності?

(м. Дніпропетровськ)

  

Право на отримання матеріального забезпечення, зокрема, допомоги на поховання, за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі —

Фонд) установлено Законом № 2240.

Для відповіді на поставлене запитання необхідно визначити, хто і коли має право на отримання допомоги на поховання за рахунок коштів Фонду.

Статтею 45 Закону № 2240

передбачено виплату допомоги на поховання в разі смерті членів сім’ї застрахованої особи, які перебували на її утриманні. До членів сім’ї, зокрема, належить дружина застрахованої особи.

Застрахованою особою

, у свою чергу, є найманий працівник, на користь якого здійснюється загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням (п. 2 ст. 2 Закону № 2240). Найманий працівник — фізична особа, яка працює за трудовим договором (контрактом) на підприємстві, в установі, організації незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання або у фізичної особи (п. 6 ст. 2 Закону № 2240).

Право

застрахованої особи або членів її сім’ї на отримання матеріального забезпечення або соціальних послуг виникає при настанні страхового випадку (п. 8 ст. 2 Закону № 2240). У цій ситуації страховим випадком є смерть члена сім’ї.

Згідно з

п. 1. ст. 4 Закону № 2240 право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням (у цьому випадку — на отримання допомоги на поховання) мають застраховані громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (уключаючи час випробувального строку та день звільнення), якщо інше не передбачено законом.

Отже, для отримання допомоги на поховання за рахунок коштів

Фонду необхідно, щоб на момент настання страхового випадку фізична особа була застрахованою, тобто найманим працівником. Аналізуючи ситуацію, зазначену в запитанні, доходимо висновку, що на дату настання страхового випадку (смерті дружини) особа не була найманим працівником (не була оформлена найманою особою ні на першому, ні на другому підприємстві). Отже, у розумінні Закону № 2240 працівник не був застрахованою особою, а це означає, що він не має права на отримання допомоги на поховання за рахунок коштів Фонду.

У цій ситуації чоловік має право на отримання допомоги на поховання дружини, яка перебувала на його утриманні, із коштів місцевого бюджету згідно з

Порядком надання допомоги на поховання деяких категорій осіб виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов’язалася поховати померлого, затвердженим постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 99. Допомога на поховання надається за останнім місцем її проживання за рішенням місцевих адміністрацій або виконкомів місцевих рад на підставі заяви чоловіка, паспорта або іншого документа, що посвідчує його особу, і довідки про смерть.

Ольга Маханько, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі