Теми статей
Обрати теми

Оподаткування доходів інвалідів. Пільги для працюючого інваліда

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Пільги для працюючого інваліда

 

Підприємство прийняло на роботу інваліда. Як оподатковується заробітна плата такого працівника? Чи є пільги для працюючих інвалідів?

(м. Харків)

 

Оподаткування заробітної плати інвалідів має свої особливості.

Дохід працівників-інвалідів у вигляді заробітної плати підлягає обкладенню податком з доходів за ставкою 15 % у загальному порядку. При цьому відповідно до

п.п. «є» п.п. 6.1.2 Закону № 889 інваліди І або II групи, у тому числі з дитинства, заробітна плата яких не перевищує суми, установленої в п.п. 6.5.1 Закону № 889, мають право на податкову соціальну пільгу (далі — ПСП) підвищеного розміру (150 % суми звичайної ПСП, визначеної п.п. 6.1.1 того ж Закону № 889).

Отже, якщо заробітна плата працівника, який є інвалідом І або II

групи, у тому числі з дитинства, не перевищує граничного розміру доходу (у 2007 році — 740 грн.), її сума зменшується на суму внесків до соціальних фондів, а також на суму ПСП у розмірі 300 грн. Підставою для застосування ПСП працівникам — інвалідам І або II групи, у тому числі з дитинства, є заява про застосування ПСП, а також пенсійне посвідчення або довідка медико-соціальної експертизи (п.п. 7 п. 12 постанови № 2035).

Звертаємо увагу:

Законом № 889 для інвалідів III групи не передбачено право на застосування підвищеного розміру ПСП. Це підтверджує ДПАУ в листах від 06.02.2007 р. № 513/Х/17-0715; від 11.04.2007 р. № 1753/з/17-0715, № 3461/6/17-0716, № 3974/5/17-0716. Працівники, які є інвалідами III групи, можуть претендувати на звичайну ПСП (у 2007 році — 200 грн.) за умови, що їх заробітна плата не перевищує граничного розміру доходу. Для застосування ПСП у розмірі 200 грн. працівник має подати заяву про застосування ПСП.

Заробітна плата працівників-інвалідів (виплати, які входять до фонду оплати праці та обкладаються податком з доходів) обкладається внесками до соціальних фондів у частині нарахувань, за винятком внесків до Пенсійного фонду, за загальними правилами, а саме:

— до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності внески нараховуються

за ставкою 1,5 % ;

— до Фонду соціального страхування на випадок безробіття —

за ставкою 1,3 %;

— до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань —

за страховим тарифом залежно від класу професійного ризику виробництва.

Щодо

внесків до Пенсійного фонду в частині нарахувань, то згідно з абзацом п’ятим п. 1 ст. 4 Закону № 400 з урахуванням змін, унесених Законом про держбюджет-2007, підприємства, де працюють інваліди, визначають страхові внески, що нараховуються на фонд оплати праці та виплати по тимчасовій непрацездатності, окремо за ставкою 4 % для працюючих інвалідів і за ставкою 33,2 % для інших працівників. Підставою для застосування ставки 4 % є завірена копія виписки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності. Підприємство має право нараховувати внески до Пенсійного фонду на фонд оплати праці та виплати по тимчасовій непрацездатності інвалідів за ставкою 4 % тільки з моменту встановлення групи інвалідності, але не раніше надання працівником такої виписки. Такі роз’яснення надав Пенсійний фонд у своєму листі від 27.02.2007 р. № 3424/03 («Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 35). Зауважимо, що для нарахування пенсійних внесків за ставкою 4 % не має значення, яку групу інвалідності встановлено працівнику.

Внески до фондів соціального страхування

, за винятком внесків до Фонду соціального страхування на випадок безробіття, утримуються із заробітної плати працівників-інвалідів за загальними правилами, а саме:

— до Пенсійного фонду — за ставкою 0,5 % з частини заробітної плати, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму на працездатну особу (з жовтня 2007 року — 568 грн.), і за ставкою 2 % з частини заробітної плати, яка перевищує 568 грн.;

— до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності — за ставкою 0,5 % із заробітної плати, сума якої не перевищує розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу, і за ставкою 1 % із заробітної плати, сума якої перевищує 568 грн.

Щодо сплати внесків до Фонду соціального страхування на випадок безробіття зазначимо таке. До 1 січня 2007 року працюючі інваліди не були застрахованими особами в системі загальнообов’язкового державного страхування на випадок безробіття.

З набуттям чинності змінами до

Закону № 1533, які було внесено Законом № 3483, до складу осіб, які не підлягають страхуванню на випадок безробіття, працівники, що одержують пенсію по інвалідності та не досягли пенсійного віку, не потрапили.

Отже, із січня 2007 року із заробітної плати працівників-інвалідів, які не досягли пенсійного віку,

слід утримувати внески до Фонду соціального страхування на випадок безробіття за ставкою 0,5 %. Це підтверджується і в листі Мінпраці від 16.02.2007 р. № ДЦ-06-819/0/6-07 («Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 45).

Для зручності в таблиці наведемо ставки страхових внесків та податку з доходів фізичних осіб.

Скорочення, прийняті в таблиці:

ПФ — внесок на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;

ФТВП — внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням;

ФБ — внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття;

ФНВ — внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві;

ПДФО — податок з доходів фізичних осіб.

 

Категорії працівників

Нарахування

Утримання

ПФ

ФТВП

ФБ

ФНВ

ПФ

ФТВП

ФБ

ПДФО

Інваліди, які не досягли пенсійного віку

4 % *

1,5 %

1,3 %

Страховий тариф залежно від класу професійного ризику виробництва

0,5 %; або 0,5 % і 2 %

0,5 % або 1 %

0,5 %

15 %

Інваліди, які досягли пенсійного віку

4 %*

1,5 %

1,3 %

Страховий тариф залежно від класу професійного ризику виробництва

0,5 %; або 0,5 % і 2 %

0,5 % або 1 %

Не сплачують

15 %

* З моменту встановлення групи інвалідності, але не раніше надання працівником виписки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення

групи інвалідності.

 

Катерина Скрипкіна економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі