Теми статей
Обрати теми

Обіг довіреностей. Придбаваючи ТМЦ у приватного підприємця, не забудьте виписати довіреність

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Придбаваючи ТМЦ у приватного підприємця, не забудьте виписати довіреність

 

Підприємство придбаває матеріальні цінності у приватного підприємця — фізичної особи, кошти за які перераховуються на розрахунковий рахунок. Чи потрібно в цьому випадку виписувати довіреність?

(м. Сімферополь)

 

Основним нормативним документом, яким керується підприємство при використанні у своїй діяльності довіреностей, є

Інструкція № 99. Дія зазначеного документа поширюється на підприємства, установи, організації, їх відділення, філії, інші відокремлені підрозділи та представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності.

Відповідно до

п. 2 Інструкції № 99 сировина, матеріали, паливо, запчастини, інвентар, худоба, насіння, добрива, інструмент, товари, основні засоби та інші товарно-матеріальні цінності, а також нематеріальні активи, грошові документи і цінні папери відпускаються покупцям або передаються безоплатно тільки за довіреністю одержувачів.

Довіреність можна назвати свого роду гарантією доставки цінностей за призначенням. Так, для покупця довіреність є документом, який підтверджує право довіреної особи отримати цінності від імені суб’єкта господарювання, а для постачальника — довіреність є підставою для відпускання цінностей одержувачу.

Виходячи з викладеного вище можемо зробити висновок: юридичні особи, які одержують матеріальні цінності від постачальника за безготівковим розрахунком,

мають виписувати довіреність. Хоча в Інструкції № 99 нічого не зазначено про приватних підприємців, Мінфін вважає, що довіреність необхідна при отриманні цінностей і від них (листи від 31.10.2000 р. № 053-29151 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 72; від 06.11.2000 р. № 053-4154).

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі