Теми статей
Обрати теми

Перерахування нерезиденту. Акт цінової експертизи: коли він потрібен і як його отримати?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Акт цінової експертизи: коли він потрібен і як його отримати?

  

Підприємство уклало договір на надання послуг з нерезидентом. При перерахуванні грошових коштів на оплату за договором банк висунув вимогу надати акт цінової експертизи. Чим викликано вимоги банку, де можна отримати такий акт і які документи для цього потрібні?

(м. Харків)

  

Відповідь на це запитання можна знайти в

постанові Правління НБУ від 30.12.2003 р. № 597 «Про переказ коштів в національній та іноземній валюті на користь нерезидентів за деякими операціями» (далі — постанова № 597).

За загальним правилом,

для переказу банками коштів у національній та іноземній валюті на користь (на рахунок) нерезидентів за дорученням резидентів — суб’єктів підприємницької діяльності на оплату робіт, послуг, прав інтелектуальної власності за договорами, що передбачають їх виконання, надання, передачу нерезидентами, потрібно надати такі документи:

договір з нерезидентом чи інший документ, який згідно з чинним законодавством України має силу договору;

документи, що свідчать про фактичне надання послуги, виконання роботи або передачу права інтелектуальної власності (акт приймання-передачі виконаних робіт, наданих послуг, чи будь-який інший документ, що підтверджує фактичне надання послуги, наприклад, інвойс за умови наявності в ньому всіх необхідних реквізитів первинного документа (див. листи ДПАУ від 30.06.2006 р. № 12304/7/15-0517; від 30.06.2006 р. № 7132/6/15-0516)).

Акт цінової експертизи знадобиться тільки в тому випадку, якщо оплата за договором перевищує 100 тис. євро

або еквівалент цієї суми в іншій валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком України на день укладення договору (п. 4 постанови № 597).

При цьому потрібно враховувати, якщо протягом календарного року суб’єкт підприємницької діяльності придбаває послуги (роботи) за договорами, які укладено з тією самою особою і предметом за якими є послуги (роботи), що належать до одного підкласу (одного класу, якщо клас не поділяється на підкласи, або однієї групи, якщо група не поділяється на класи, або одного розділу, якщо розділ не поділяється на групи) КВЕД, вони

вважаються придбаними за одним договором (п. 3 постанови № 597).

Звертаємо увагу:

вимоги постанови № 597 у частині обов’язкового надання акта цінової експертизи при перевищенні плати за договором 100 тис. євро не поширюються на цілу низку договірних відносин (п. 6 постанови № 597). Серед них:

— операції з оплати резидентами фінансових, туристичних, транспортних та комунікаційних послуг за наявності в них ліцензій (дозволів) на здійснення госпдіяльності у сфері послуг, які оплачуються;

— операції з оплати транспортних послуг резидентами-експедиторами;

— операції резидентів, які здійснюються за дорученням та за рахунок коштів нерезидентів, за умови, що нерезидент до проведення операції забезпечив резидента коштами, необхідними для виконання доручення;

— операції, на здійснення яких резидентом або нерезидентом отримано індивідуальну ліцензію НБУ, тощо.

Якщо ж кошти перераховуються нерезиденту за договорами, на які вимоги

постанови № 597 поширюються, підприємству для отримання акта цінової експертизи, що посвідчує відповідність кон’юнктурі ринку контрактних цін на роботи, послуги, права інтелектуальної власності, що є предметом договору, потрібно звернутися до Державного інформаційно-аналітичного центру моніторингу зовнішніх товарних ринків (далі – Центр).

Для цього необхідно подати до Центру письмову заяву, підписану керівником підприємства-резидента, на ім’я директора Центру.

У заяві слід зазначити:

— номер і дату договору, експертизу якого необхідно зробити;

— вид послуг, що є предметом договору і на оплату яких перераховуються грошові кошти;

— контактні дані — телефон, факс, адресу електронної пошти, контактну особу.

До заяви додається

завірена резидентом копія договору з додатками, уключаючи специфікацію та детальну калькуляцію витрат. Центр також висловлює побажання про надання йому матеріалів, які сприяють експертам у визначенні рівня цін на послуги, що є предметом договору (прайс-листи, Інтернет-адреси, цінові та рекламні каталоги тощо).

На випадок виникнення необхідності в отриманні акта цінової експертизи повідомляємо координати Центру: м. Київ-01054, вул. Воровського, 22, контактні телефони: (044) 486-16-36; (044) 482-29-37. Заяву та інші документи можна подати і на електронну адресу reception@dzi.mfert.gov.ua або відправити факсом (044) 486-23-68.

Акт цінової експертизи видається тільки після подання завірених резидентом копій документів та оригіналу заяви, а також оплати рахунка на здійснення експертних послуг та пред’явлення свідоцтва платника податків ПДВ*.

* Інформацію розміщено на сайті Державного інформаційно-аналітичного центру моніторингу зовнішніх товарних ринків: http://www.ukrdzi.com.

У разі отримання відмови Центру у видачі акта цінової експертизи, який має бути оформлено письмово, потрібно звернутися за узгодженням НБУ. Порядок видачі резидентам узгодження НБУ на проведення окремих операцій також затверджено

постановою № 597 (докладніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 70, с. 24).

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі