Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати листків непрацездатності після звільнення працівника

Редакція ПБО
Лист від 27.08.2007 р. № 514/020/99-07 (

Щодо оплати листків непрацездатності після звільнення працівника

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 27.08.2007 р.
№ 514/020/99-07

(витяг)

 

<...> Звільнення працівника, який захворів у період роботи, у зв’язку із закінченням строку трудового договору не позбавляє його права на оплату листка непрацездатності. Відповідно до абзацу другого частини першої статті 4 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» (далі — Закон № 2240) право на матеріальне забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності виникає з настанням непрацездатності в період роботи, включаючи і день звільнення.

При цьому листок непрацездатності

оплачується не по день звільнення, а в порядку, встановленому статтею 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» (далі —
Закон № 2213), тобто за весь період до відновлення працездатності або встановлення МСЕК інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи.

Кількість листків непрацездатності, які підлягатимуть оплаті, має визначатися за принципом, що вони видані за страховими випадками, які

настали у період роботи.

Якщо у листку непрацездатності, виданому працівникові після дати його звільнення, написано «стати до роботи» (код-1), наступний листок непрацездатності оплаті не підлягає, оскільки це вже буде інший страховий випадок непрацездатності, який настав не в період роботи

.

Слід зазначити, що

на один період (день) не може бути видано одночасно два листки непрацездатності, тому у вашому прикладі другий листок непрацездатності повинен бути й виданий з 18.08.2006 р. або перший листок непрацездатності необхідно закрити 17.08.2006 р.

У вашому випадку оплаті підлягає тільки перший листок непрацездатності з 31.07.2006 р. по 18.08.2006 р., який виданий у період роботи, оскільки в його заключному висновку написано «стати до роботи». Другий листок непрацездатності, відкритий з 18.08.2006 р. (після закінчення строку трудового договору), є первинним і оплаті не підлягає.

Заступник директора департаменту політики державного соціального страхування О. Постоюк



коментар редакції

Оплата листка непрацездатності в разі припинення дії строкового трудового договору

У листі Мінпраці, що коментується, розглянуто ситуацію, за якої працівник, з яким укладено строковий трудовий договір, захворів у період, коли договір ще діяв, а видужав у період, коли трудовий договір було припинено у зв’язку із закінченням строку такого договору. Нагадаємо, що фахівцями нашої редакції вже розглядалося таке питання на сторінках газети (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 94). Правильність наших висновків повністю підтвердило Мінпраці.

Згідно зі ст. 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213-III допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується застрахованій особі починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності

незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності.

Отже, працівнику, з яким припинився строковий трудовий договір, листок непрацездатності потрібно оплатити в повній сумі за весь період тимчасової непрацездатності, незалежно від того, що його звільнення відбулося в період, коли він перебував на лікарняному, у зв’язку із закінченням строку трудового договору. Таку думку викладено Мінпраці в листі, що коментується. Нагадаємо, що раніше таку саму думку було висловлено Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (див. лист від 06.08.2004 р. № 05-31-1137 // «Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 74).

Якщо ж після закриття першого листка непрацездатності особі було видано другий листок непрацездатності, пов’язаний з новим страховим випадком, то такий (другий) листок непрацездатності не оплачується, оскільки інший страховий випадок непрацездатності настав не в період роботи. Те, що за другим листком непрацездатності настав інший страховий випадок, свідчить запис у першому листку непрацездатності про необхідність стати до роботи, а в другому листку непрацездатності — указівка на те, що він первинний.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі