Теми статей
Обрати теми

Аналіз помилок. Бланки довіреностей не врахували при розрахунку приросту (убутку) балансової вартості запасів

Редакція ПБО
Стаття

Бланки довіреностей не врахували при розрахунку приросту (убутку) балансової вартості запасів

 

Ситуація

Підприємство у травні 2007 року придбало бланки довіреностей на суму 96 грн. і включило витрати, пов’язані з таким придбанням, до складу валових витрат. Протягом II кварталу 2007 року довіреності не використовувалися, а в III кварталі бланки довіреностей на суму 57,60 грн. було списано з балансу згідно із затвердженим керівником актом за формою № М-2а. Вартість бланків довіреностей протягом двох кварталів 2007 року не брала участі в розрахунку приросту (убутку) балансової вартості запасів*. Помилку виявлено в листопаді 2007 року. Діяльність підприємства за півріччя та 3 квартали 2007 року була прибутковою.

* За підсумками півріччя і трьох кварталів 2007 року був приріст балансової вартості запасів (заповнено ряд. 01.2 декларації з податку на прибуток).

 

Порушення

Бухгалтер порушив

п. 5.9 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), відповідно до якого платник податку веде податковий облік приросту (убутку) балансової вартості товарів (крім тих, які підлягають амортизації, та цінних паперів), сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів, малоцінних предметів на складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції, витрати на придбання та поліпшення яких відносяться до складу валових витрат.

 

Аналіз ситуації

Здійснення господарської діяльності будь-якого підприємства не обходиться без використання довіреностей*. Витрати на придбання бланків довіреностей підприємство включає до складу валових витрат на підставі загальногосподарського

п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток. Виникають вони за правилом першої події: або на дату оприбуткування, або на дату перерахування грошових коштів. Як і будь-які товари, вартість яких відноситься до валових витрат, бланки довіреностей за підсумками звітного періоду повинні брати участь у перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

Суть згаданого механізму перерахунку полягає в тому, що балансова вартість запасів

на кінець звітного періоду порівнюється з балансовою вартістю запасів на початок року. Приріст балансової вартості запасів потрапить до валових доходів звітного періоду, а її убуток збільшить валові витрати.

Бухгалтер абсолютно справедливо

збільшив валові витрати у II кварталі 2007 на суму 96 грн. Разом з тим він не врахував вартість бланків при перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток, результатом чого стало заниження приросту балансової вартості запасів (валових доходів) на ту ж саму величину.

Таким чином, допущена помилка стала причиною заниження валових доходів на

96 грн. у декларації за півріччя 2007 року, а отже, і недоплати податку в розмірі 24 грн. (96 х 0,25).

У

III кварталі 2007 року частину бланків на суму 57,6 грн. було використано. У зв’язку з цим підприємству слід було відобразити приріст балансової вартості товарів у розмірі 38,4 грн. (96 - 57,6). Результатом допущеної помилки стало заниження валових доходів 38,4 грн., яке спричинило недоплату податку на прибуток у розмірі 9,6 ~ 10 грн. (38,4 х 0,25).

 

Виправлення помилки

Згідно з

п. 17.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податку перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III і п. 2.1 — 2.3 Порядку складання декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143, виправлення помилок, допущених при розрахунку податку на прибуток, здійснюється через уточнюючий розрахунок (УР) або в декларації з податку на прибуток за наступний звітний період (у поточній декларації). Проте в цій ситуації другий спосіб виправлення не підходить. Пояснюється це тим, що в декларації просто немає відповідного рядка, в якому відобразилася б недоплата, що утворилася в підприємства протягом двох звітних періодів.

У зв’язку з цим платнику податків нічого не залишається, як піти шляхом виправлення помилки через УР. Оскільки помилку було допущено у двох звітних періодах, бухгалтеру необхідно подати до місцевої ДПІ

два уточнюючі розрахунки.

В УР за

півріччя 2007 року необхідно в першому підрядку рядка 1 зазначити код рядка 01.2 , що виправляється, а під ним суму 96 грн. зі знаком «+». Ця ж сума переноситься до рядка 4. Чинна ставка податку на прибуток знайде своє відображення в рядку 5, а сума недоплати (24 грн.) — у рядку 7. Суму штрафу, що виникла через недоплату податку на прибуток, буде показано в рядку 8 — 1 грн. (24 х 0,05).

До декларації за

3 квартали 2007 року теж необхідно подати УР. Наведемо приклад заповнення УР до другої помилкової декларації.

 

Фрагмент заповнення уточнюючого розрахунку до декларації за 3 квартали 2007 року

Показники

Код рядка

Загальна сума

1

2

3

Доходи не враховані (+), зайво враховані (-) в обчисленні валового доходу попереднього звітного періоду, у тому числі за кодами рядків декларації, у якій було допущено помилки:

1

+38

код

01.2

 

 

 

 

 

 

 

 

сума (±)

+38

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...

...

...

...

...

...

Сума заниженого (+) або завищеного (-) об’єкта оподаткування р. 1 - р. 2 - р. 3

4

+38

Ставка оподаткування, що діяла на момент допущення помилки, у відсотках

5

25

...

...

...

Сума недоплати (+) або переплати (-), нарахованої у зв’язку з виправленням помилки р. 4 х р. 5 - р. 6 або р. 7.2 - р. 7.1

7

+10

Сума податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.1

1000 (умовно)

Сума виправленого (вірного) податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.2

1010

Сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням помилки

8

1

 

Перед поданням УР не забудьте перерахувати до бюджету суму недоплати та штраф, інакше вони розглядатимуться як податковий борг.

У подальшому, при заповненні декларації за 11 місяців, необхідно врахувати виконані виправлення: у рядку

01.2 відобразити правильну цифру (якщо більше не було використання бланків довіреностей, то це буде 38 грн.), показник рядка 15 збільшити на 34 грн. (24 + 10). Для того щоб не помилитися при заповненні декларації, бухгалтер може скористатися таблицею 1 додатка К1/1, але не подавати його разом з декларацією.

Матеріал підготувала економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Марина КОВЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі