Теми статей
Обрати теми

1.4. Доходи майбутніх періодів

Редакція ПБО
Стаття

1.4. Доходи майбутніх періодів

 

Згідно з

Інструкцією № 291 доходи у вигляді отриманих авансових платежів за передані в оренду основні засоби та інші необоротні активи (авансові орендні платежі), витрати на передплату газет, журналів, періодичних та довідкових видань, виручка за вантажні перевезення, від продажу квитків транспортних та театрально-видовищних підприємств, абонентна плата за користування засобами зв’язку тощо належать до доходів майбутніх періодів. Інформація про такі доходи відображається на рахунку 69 «Доходи майбутніх періодів».

Основна відмінність між авансами та доходами майбутніх періодів полягає в тому, що аванси підприємство одержує за матеріальні цінності або виконані роботи, період відвантаження (надання) яких чітко визначено. З настанням такого періоду (конкретної дати) відбувається погашення (зарахування) авансу.

А фактичний період погашення отриманих доходів майбутніх періодів відбувається в часі послідовно і безперервно, адже вони є доходами декількох періодів, і визнання їх доходами звітного періоду здійснюватиметься в тих періодах, до яких ці доходи відносяться. Конкретний період визнання їх доходами звітного періоду (погашення) визначається розрахунково договором або окремим розрахунком, оскільки фактичної конкретної дати погашення не існує в принципі.

  

Первинний документ

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

валовий дохід

валові витрати

Виписка банку

Отримано від орендаря орендну плату за передане в оренду майно за три квартали

301, 311

69

5400

—*

* Валовий дохід на суму орендної плати відображається за підсумками податкового періоду, в якому здійснюється її нарахування. При цьому факт передоплати за договором оренди не спричиняє збільшення валового доходу (п.п. 7.9.6 Закону про податок на прибуток).

Податкова накладна

Відображено суму податкових зобов’язань з ПДВ у складі суми орендної плати

643

641/ПДВ

900

Акт виконаних робіт

Відображено у складі доходу звітного періоду частину орендної плати, що припадає на перший місяць дії договору оренди

69

713

600*

500**

Списано раніше відображену суму податкових зобов’язань з ПДВ у складі суми орендної плати, що припадає на перший місяць дії договору оренди

713

643

100*

* Такі ж бухгалтерські записи виконуються за підсумками кожного наступного звітного місяця.

** Валові витрати орендаря збільшуються на суму орендної плати, що припадає на поточний звітний квартал, за підсумками кожного такого звітного кварталу (500 грн.

х 3 міс. = 1500 грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі