Теми статей
Обрати теми

1.5. Витрати майбутніх періодів

Редакція ПБО
Стаття

1.5. Витрати майбутніх періодів

 

В

Інструкції № 291 витрати, які здійснені у звітному періоді, але відносяться до майбутніх звітних періодів, визначено як витрати майбутніх періодів.

Бухгалтерський облік витрат майбутніх періодів ведеться на рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів». За дебетом цього рахунка відображається накопичення таких витрат, а за кредитом — їх списання (розподіл) і включення до складу витрат звітного періоду.

До витрат, що обліковуються на рахунку 39, належать витрати, пов’язані з підготовчими до виробництва роботами в сезонних галузях промисловості; освоєнням нових виробництв та агрегатів; сплачені авансом орендні платежі; оплата страхового поліса; передплата газет, журналів, періодичних та довідкових видань тощо.

  

Первинний документ

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

валовий дохід

валові витрати

1

2

3

4

5

6

7

Платіжне доручення

Перераховано передоплату за передплату вітчизняних періодичних видань бухгалтерсько-податкової спрямованості на перше півріччя 2008 року через службу кур’єрської доставки, що є платником податку на прибуток на загальних підставах*

371

311

576

576

* Операції з передплати періодичних видань друкованих засобів масової інформації, крім видань еротичного характеру, українського виробництва звільняються від обкладення ПДВ (п.п. 5.1.2 Закону про ПДВ).

Платіжне доручення

Перераховано орендодавцю орендну плату за оренду майна за три квартали

371

311

5400

— *

* Сума орендної плати збільшує валові витрати орендаря за підсумками податкового періоду, в якому здійснюється її нарахування. При цьому факт передоплати за договором оренди не спричиняє збільшення валових витрат (п.п. 7.9.6 Закону про податок на прибуток).

Податкова накладна постачальника

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ у складі орендної плати

641/ПДВ

644

900

Бухгалтерська довідка

Відображено витрати на передплату у складі витрат майбутніх періодів

39

371

576

Бухгалтерська довідка

Відображено орендну плату у складі витрат майбутніх періодів

39

371

4500

Вісім номерів періодичного видання

Віднесено до адміністративних витрат витрати, що припадають на номери періодичного видання, отримані в першому місяці передплатного періоду

92

39

96*

* Такий же бухгалтерський запис виконується в кожному наступному місяці передплатного періоду на вартість отриманих в такому періоді номерів видання.

Акт виконаних робіт

Відображено у складі витрат звітного періоду частину орендної плати, що припадає на перший місяць дії договору оренди

91, 92, 93

39

500*

500**

Списано раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ у складі суми орендної плати, що припадає на перший місяць дії договору оренди

644

371

100*

* Такі ж бухгалтерські записи виконуються за підсумками кожного наступного звітного місяця.

** Валові витрати орендаря збільшуються на суму орендної плати, що припадає на поточний звітний квартал, за підсумками кожного такого звітного кварталу (500 грн.

х 3 міс. = 1500 грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі