Теми статей
Обрати теми

Про порядок видачі податкових векселів при імпорті товарів

Редакція ПБО
Лист від 18.09.2007 р. № 18565/7/16-1517

Про порядок видачі податкових векселів при імпорті товарів

Лист Державної податкової адміністрації України від 18.09.2007 р.
№ 18565/7/16-1517

  

Державна податкова адміністрація України в цілях забезпечення ефективної роботи органів податкової служби з адміністрування податкових векселів, які видаються платниками податку на додану вартість при ввезенні товарів на митну територію України, і посилення взаємодії митних та податкових органів, повідомляє.

З 4 вересня 2007 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 30.08.2007 р. № 1077 «Про доповнення пункту 4 Порядку випуску, обігу та погашення векселів, які видаються на суму податку на додану вартість при імпорті товарів на митну територію України».

Цією постановою внесено доповнення до переліку вимог, за умови дотримання яких платник податку має право на оформлення податкового векселя при імпорті товарів на митну територію України.

Уже встановлений перелік правил, відповідно до яких

податковий вексель на суму податкового зобов’язання з податку на додану вартість може бути видано тільки особою, яка:

— є платником податку на додану вартість відповідно до вимог статті 2 Закону;

— зареєстрована платником податку згідно зі статтею 9 Закону, унесена до реєстру платників податку на додану вартість і має індивідуальний податковий номер, присвоєний як платнику податку на додану вартість;

— така реєстрація відбулася не менше ніж за дванадцять календарних місяців до місяця, в якому здійснюється імпорт,

починаючи з 4 вересня доповнено таким:

не має на момент митного оформлення товарів податкових векселів, не погашених у строк.

Отже, із зазначеної дати платники податку, щодо яких ураховуються непогашені податкові векселі, строк погашення яких закінчився, втрачають право на видачу податкових векселів при розмитненні імпортних товарів до моменту погашення таких векселів.

З метою найповнішого інформування митних органів про наявність у того чи іншого платника податку непогашених податкових векселів відповідна інформація надаватиметься Державною податковою адміністрацією України на централізованому рівні Державній митній службі України для відповідного інформування підлеглих митних органів.

При цьому за основу для формування такої інформації використовуватимуться

дані електронного журналу податкових векселів, а тому Державна податкова адміністрація України зобов’язує забезпечити своєчасність та повноту внесення інформації про погашення податкових векселів до журналу.

Заступник голови Н. Романів



коментар редакції

Податковий вексель: неочевидне продовження

Постановою КМУ від 30.08.2007 р. № 1077 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 73) унесено доповнення до пункту 4 Порядку випуску, обігу та погашення векселів, які видаються на суму податку на додану вартість при імпорті товарів на митну територію України, затвердженого постановою КМУ від 01.10.97 р. № 1104. «Завдяки» цим доповненням з 4 вересня 2007 року податковий вексель може бути видано лише особою, яка

не має на момент митного оформлення товарів податкових векселів, не погашених у строк.

У листі ДМСУ від 04.09.2007 р. № 11/1-15/9005-ЕП (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 77) роз’яснювався механізм застосування нового обмеження на видачу податкових векселів, уведений Постановою КМУ від 30.08.2007 р. № 1077. ДМСУ зажадала від митних органів нижчого рівня здійснювати митне оформлення товарів, що імпортуються на митну територію України, із застосуванням вексельної форми розрахунку зі сплати податку на додану вартість,

тільки за умови надання довідки органів державної податкової служби про те, що суб’єкт господарювання станом на момент митного оформлення не має не погашених у строк податкових векселів.

На жаль, історія на цьому не закінчується. По-перше,

форми такої довідки на сьогодні не існує. По-друге, ДПАУ пропонує зовсім інший механізм підтвердження факту наявності або відсутності прострочених податкових векселів. У листі, що коментується, вона зазначає, що відповідна інформація надаватиметься ДПАУ безпосередньо на адресу ДМСУ централізовано. Реакція ДМСУ на цю ініціативу поки що не відома.

У цих умовах для забезпечення прийняття податкових векселів митними органами необхідне термінове скасування листа ДМСУ від 04.09.2007 р. № 11/1-15/9005-ЕП (у частині обов’язковості надання довідки) або санкціонування ДПАУ можливості видачі податковими органами індивідуальних довідок платникам.

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі