Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Умовний продаж ОФ при переході із загальної системи оподаткування на спрощену

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Умовний продаж ОФ при переході із загальної системи оподаткування на спрощену

 

Чи потрібно сторнувати податковий кредит з ПДВ на недоамортизовану вартість основних фондів під час переходу підприємства із загальної системи оподаткування на спрощену за ставкою 10 %?

(м. Суми)

 

Відповідно до

абзацу «в» п. 9.8 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) і абзацу «в» п. 25 Положення про реєстрацію платників податків на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79, однією з підстав анулювання реєстрації платника ПДВ є реєстрація платником єдиного податку за ставкою 10 %.

Платник ПДВ, в обліку якого на день анулювання його реєстрації є товарні залишки або основні фонди, щодо яких було нараховано податковий кредит у попередніх або поточному звітному періоді, має визнати умовний продаж таких товарних залишків та основних фондів за звичайними цінами і відповідно збільшити суму своїх податкових зобов’язань за підсумками звітного періоду, протягом якого здійснилося таке анулювання (

останній абзац п. 9.8 Закону про ПДВ).

Виходячи з наведеної вище норми

Закону можна зазначити такі особливості здійснення умовного продажу товарних залишків та ОФ:

— вимога щодо умовного продажу поширюється на товарні залишки та ОФ, щодо яких було

нараховано податковий кредит;

— у результаті умовного продажу відбувається

нарахування податкових зобов’язань, а не сторнування податкового кредиту;

— умовний продаж здійснюється

за звичайними цінами.

У

листі Держпідприємництва від 12.08.2005 р. № 6784 зазначено, що умовний продаж визнається тільки щодо тієї частини товарних залишків та основних фондів, які залишилися нереалізованими на момент анулювання реєстрації платника ПДВ, щодо яких нараховано податковий кредит та виписано податкові накладні.

У консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 19, с. 41, представники ДПАУ теж підкреслили, що нарахування зобов’язань з ПДВ не відбувається, якщо щодо товарних залишків та основних фондів не нараховувався податковий кредит.

Як бачимо, мета оподаткування умовного продажу — це «погашення» податкового кредиту, відображеного при придбанні товарів чи основних фондів.

Отже, підприємство

повинне нарахувати зобов’язання з ПДВ на вартість основних фондів при виконанні перелічених вище умов у періоді анулювання реєстрації платника ПДВ. При цьому вартість ОФ виходячи зі звичайних цін може не збігатися з їх недоамортизованою вартістю.

Нагадаємо, що звичайні ціни згідно з

п. 1.18 Закону про ПДВ розуміються та використовуються за правилами, установленими п. 1.20 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР. Загальний порядок визначення рівня звичайних цін викладено в п.п. 1.20.2 зазначеного документа, відповідно до якого для визначення звичайної ціни товару використовується інформація про укладені на момент продажу такого товару договори з ідентичними (однорідними) товарами в зіставних умовах. Орієнтир на зіставні умови дає можливість при обґрунтуванні звичайності ціни враховувати не тільки статистичні дані, а й індивідуальні особливості підприємства, характер його діяльності. Докладніше про обґрунтування звичайних цін дивіться «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 48.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі