Теми статей
Обрати теми

Самореклама оподатковується податком з реклами

Редакція ПБО
Лист від 23.02.2004 р. № 91/4/13-1114

Самореклама оподатковується податком з реклами

Лист Державної податкової адміністрації України від 23.02.2004 р. № 91/4/13-1114

 

ДПАУ розглянула запит стосовно сплати податку з реклами та повідомляє таке.

Відповідно до ст. 15 Закону України від 25.06.91 р. № 1251-XII «Про систему оподаткування» в редакції Закону України від 18.02.97 р. № 77/97-ВР податок з реклами належить до місцевих податків і зборів (обов’язкових платежів), а механізм його справляння та порядок сплати встановлюється сільськими, селищними, міськими радами в межах граничних розмірів ставок, установлених законами України.

Декретом КМУ від 20.05.93 р. № 56-93 «Про місцеві податки і збори» визначено види місцевих податків і зборів, їх граничні розміри та порядок обчислення. Статтею 11 Декрету визначено об’єкт оподаткування, платники податку, зазначено граничні розміри ставок податку з реклами.

Об’єктом податку з реклами є вартість послуг за встановлення та розміщення реклами.

Податок з реклами сплачується з усіх видів оголошень і повідомлень, які передають інформацію з комерційною метою за допомогою засобів масової інформації, преси, телебачення, афіш, плакатів, рекламних щитів, інших технічних засобів, майна та одягу: на вулицях, магістралях, майданах, будинках, транспорті та в інших місцях.

Граничний розмір податку з реклами не повинен перевищувати 0,1 % вартості послуг за розміщення одноразової реклами та 0,5 % за розміщення реклами на тривалий час.

Згідно зі ст. 1 Закону України від 03.07.96 р. № 270/96-ВР «Про рекламу» реклама — це спеціальна інформація про осіб чи продукцію, яка розповсюджується в будь-якій формі та в будь-який спосіб з метою прямого або опосередкованого одержання прибутку. Тобто заклик підписатися на газету є рекламою, яка повинна оподатковуватися за порядком, встановленим рішенням органу місцевого самоврядування.

У випадку,

коли газета розміщує на своїх сторінках власну рекламу, вона повинна нараховувати податок з реклами із розрахунку тарифів на платні послуги за розміщення реклами, затверджених для розрахунків із сторонніми організаціями. Якщо газета розміщує тільки власну рекламу, і тарифів на розміщення реклами не існує, вона повинна обчислити податок із розрахунку собівартості виготовлення друкованого засобу пропорційно питомій вазі від займаного рекламою місця.

Голова М. Азаров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі