Теми статей
Обрати теми

Стаціонарний об’єкт на території ринку, повинен сплачувати ринковий збір

Редакція ПБО
Лист від 20.03.2002 р. № 2-222/1575

Стаціонарний об’єкт на території ринку, повинен сплачувати ринковий збір

Інформаційний лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 20.03.2002 р. № 2-222/1575

(витяг)

 

<...>

4. Юридична особа або фізична особа (приватний підприємець) розмістила стаціонарний об’єкт на території ринку. Чи потрібно сплачувати ринковий збір за стаціонарний павільйон, який знаходиться на території ринку і не є власністю ринку?

Відповідно до частини другої статті 2 Закону України від 03.07.92 р. № 2535-XII «Про плату за землю» власники землі та землекористувачі, крім орендарів, сплачують земельний податок.

Також стаття 5 Закону вказує на те, що об’єктом плати за землю є земельна ділянка, яка перебуває у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди. Суб’єктом плати за землю (платником) є власник землі і землекористувач, у тому числі орендар.

Згідно зі статтею 1 Указу Президента України від 28.06.99 р. № 761/99 «Про впорядкування механізму сплати ринкового збору» ринковий збір — це плата за право займання місця для торгівлі на ринках усіх форм власності, в тому числі у павільйонах, на критих та відкритих столах, майданчиках (включаючи орендовані), з автомобілів, візків, мотоциклів, ручних візків тощо.
А також у статті 4 вказується, що не справляється ринковий збір із підприємств торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування, які розташовані у стаціонарних приміщеннях (магазинах, кіосках, палатках) на території ринку, та з власних торговельно-закупівельних підрозділів ринку незалежно від займаного місця (дія статті 4 не поширюється на фізичних осіб згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р.
№ 962 «Про роз’яснення статті 4 Указу Президента України від 28.06.99 р. № 761»).

Тобто

приватний підприємець, у власності якого є стаціонарне приміщення, повинен сплачувати і податок на землю, і ринковий збір, бо хоча приміщення і не належить ринку, але знаходиться на його території. Щодо юридичної особи, яка розмістила свій стаціонарний об’єкт на території ринку, то вона не повинна сплачувати ринковий збір.

<...>

Т. в. о. голови В. Загородній

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі