Теми статей
Обрати теми

Відсутність об’єкта обкладення комунальним податком не звільняє від необхідності подання податкового розрахунку цього податку

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відсутність об’єкта обкладення комунальним податком не звільняє від необхідності подання податкового розрахунку цього податку

 

На сьогодні підприємство не працює. У його штаті немає найманих працівників. Чи необхідно в такій ситуації подавати податковий розрахунок комунального податку?

(м. Суми)

 

Так, необхідно

.

Описана в запитанні ситуація трапляється досить часто. Вона виникає, коли підприємство, наприклад, тільки зареєструвалося або перебуває в стадії ліквідації і всі питання вирішують засновники (учасники, власники).

У такому разі

об’єкт обкладення комунальним податком відсутній. Проте, незважаючи на це, податковий розрахунок комунального податку подавати необхідно, але з прокресленнями. Пов’язано це з тим, що:

— по-перше, підприємство продовжує перебувати на податковому обліку в органах державної податкової служби як платник комунального податку;

— по-друге, у законодавстві відсутня пряма норма, що звільняє суб’єкта господарювання від подання податкової звітності в цій ситуації (як, наприклад, щодо розрахунку збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства).

Отже, засновнику (власнику) не варто ігнорувати своєчасне подання розрахунку, щоб уникнути небажаних наслідків у вигляді штрафних санкцій, установлених

Законом № 2181. Адже податковий розрахунок комунального податку в розумінні цього Закону має статус податкової декларації, тому за порушення порядку його подання (за кожне неподання в установлені строки) або несвоєчасне подання з платника податків стягується штраф у розмірі 170 грн. (див. п.п. 17.1.1 Закону № 2181).

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі