Теми статей
Обрати теми

Сплата комунального податку підприємством, яке має відокремлений підрозділ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Сплата комунального податку підприємством, яке має відокремлений підрозділ

 

Підприємство має відокремлений підрозділ, розташований у м. Запоріжжі. Підрозділ не має статусу юридичної особи, не складає окремий баланс і не має поточного рахунка в банку. Як у цьому випадку сплачується комунальний податок за працівників такого відокремленого підрозділу?

(м. Сімферополь)

 

У

ст. 15 Декрету № 56-93 визначено, що комунальний податок сплачують тільки юридичні особи , за винятком бюджетних установ, організацій, планово-дотаційних та сільськогосподарських підприємств.

Оскільки відокремлений підрозділ не має статусу юридичної особи, то він, за логікою, не повинен сплачувати цей податок.

Проте не все так просто. Річ у тім, що порядок сплати місцевих податків і зборів самостійно встановлюють та визначають органи місцевого самоврядування (

ст. 18 Декрету № 56-93).

Зокрема, у

Положенні про комунальний податок, затвердженому рішенням Запорізької міської ради від 30.11.2005 р. № 6, серед платників комунального податку зазначено не тільки юридичних осіб, а й їх філії (окремі та інші відокремлені підрозділи), які не мають окремого балансу і поточного рахунка в установах банку, виходячи з чисельності працівників у складі підприємств, що є юридичними особами.

При цьому місцева влада керується

п. 3 ст. 15 Закону № 1251, згідно з яким механізм справляння та порядок сплати місцевих податків установлюються сільськими, селищними, міськими радами згідно з переліком та в межах граничних розмірів ставок.

Податківці завжди підтримували місцеві органи влади, які зобов’язують філії сплачувати комунальний податок. Так, ще в

листі від 24.05.2002 р. № 3244/6/15-3116 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2002, № 64) ДПАУ зазначала, що дії місцевої влади відповідають наданим їй повноваженням, отже, її вимога про сплату комунального податку філіями цілком законна.

Місцеві податки і збори, як того вимагає

ст. 69 Закону № 280, зараховуються до відповідних місцевих бюджетів. Отже, комунальний податок має надходити до місцевого бюджету територіальної громади, на території якої розташовані платники податку, що визначені рішенням органу місцевого самоврядування та здійснюють на цій території господарську діяльність.

Якщо відокремлений структурний підрозділ, розташований в іншому місті, не складає окремий баланс і не має поточного рахунка в банку, то згідно з роз’ясненнями ДПАУ комунальний податок за працівників такого підрозділу до місцевого бюджету територіальної громади міста за місцем його розташування

має сплачувати головне підприємство — юридична особа (див. листи від 13.10.2006 р. № 19126/7/15-0617 (див с. 36 цього номера) і від 13.10.2006 р. № 11600/6/15-0616).

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі