Теми статей
Обрати теми

Збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів сфери послуг

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів сфери послуг

Яким нормативним документом передбачено необхідність сплати збору за видачу дозволу на розміщення об’єкта сфери послуг?

(м. Харків)

Питання щодо необхідності сплати збору за видачу дозволу на розміщення об’єкта сфери послуг виникло досить давно. Річ у тім, що відповідно до

п. 13 ст. 15 Закону України «Про систему оподаткування» від 25.06.91 р. № 1251-XII (далі — Закон № 1251) у складі місцевих податків і зборів передбачено збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг.

Пунктом 3

зазначеної статті визначено, що місцеві податки і збори (обов’язкові платежі), механізм справляння та порядок їх сплати встановлюються місцевими радами відповідно до переліку та в межах граничних розмірів ставок, установлених законами України. Ці повноваження надано місцевим органам влади і ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР.

Водночас існує

Декрет КМУ «Про місцеві податки і збори» від 20.05.93 р. № 56-93 (далі — Декрет № 56-93). Відповідно до преамбули цього декрету він визначає види місцевих податків і зборів, їх граничні розміри та порядок нарахування.

Декретом № 56-93

установлено збір за видачу дозволу на розміщення тільки об’єктів торгівлі. Отже, уведення збору за видачу дозволу на розміщення об’єктів сфери послуг не має підстав. Таку думку було викладено Держпідприємництва в листі від 08.06.2004 р. № 3840 з посиланням на аналогічні висновки комітету ВРУ з питань фінансів та банківської діяльності (див. лист зазначеного комітету від 08.06.2001 р. № 06-10/307).

Незважаючи на це, протягом усього періоду існування цього збору місцеві органи влади часто поширювали сплату збору й на розміщення об’єктів сфери послуг. До речі, у самому Держпідприємництва немає єдиної думки з цього питання. Так, у

листі від 20.05.2004 р. № 3422 комітет зазначив, що для розміщення об’єктів з метою надання комп’ютерних послуг необхідно отримати відповідний дозвіл. Фактично комітет указує на таке: якщо місцевим рішенням сплату збору передбачено не тільки за видачу дозволу на розміщення об’єкта торгівлі, а і сфери послуг, то отримати такий дозвіл потрібно, а заразом і сплатити збір.

Антон Іванченко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі