Теми статей
Обрати теми

Чи потрібно одержувати дозвіл на розміщення об’єкта торгівлі

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи потрібно одержувати дозвіл на розміщення об’єкта торгівлі

 

Наше підприємство має намір відкрити торговельну точку. Місцеві органи влади наполягають на необхідності отримання дозволу на розміщення об’єкта торгівлі та сплати відповідного збору. Чи правомірні їхні дії?

(м. Чернівці)

 

Законодавчо встановлено, що збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг входить до складу системи оподаткування України. Його згадано серед місцевих податків і зборів (

ст. 15 Закону № 1251). У Законі № 1251 також зазначено, що місцеві податки і збори, механізм їх справляння та порядок сплати встановлюють місцеві ради* в межах граничних розмірів ставок, визначених законами України (п. 3 ст. 15 зазначеного Закону).

* Зауважимо, що згідно зі ст. 15 Закону № 1251 місцеві податки і збори поділяються на дві групи: обов’язкові до встановлення місцевими радами і необов’язкові, необхідність установлення яких відводиться на розсуд органів місцевого самоврядування. Збір за видачу дозволу на розміщення об’єкта торгівлі належить до першої категорії.

У

Декреті № 56-93 вказано, за що саме сплачується збір (за видачу дозволів на торгівлю в спеціально відведених для цього місцях), а також граничні розміри ставок.

Ураховуючи, що платники податків зобов’язані сплачувати податки (збори, обов’язкові платежі), які входять до системи оподаткування, а також зазначені вище права органів місцевого самоврядування щодо встановлення місцевих податків і зборів (обов’язкових платежів), останніми було встановлено необхідність отримання дозволу на розміщення об’єктів торгівлі.

Проте з прийняттям

Закону № 2806, а точніше, з дати набуття чинності частиною першою статті 4 зазначеного Закону (05.10.2006 р.), у суб’єктів господарювання з’явилися вагомі аргументи, що одержувати цей дозвіл все ж таки не треба. Принаймні так вважає Держпідприємництва.

Річ у тім, що відповідно до зазначеної норми

необхідність отримання документа дозвільного характеру, дозвільний орган, уповноважений видавати цей документ, та умови його отримання має бути встановлено винятково законами, що регулюють відносини, пов’язані з отриманням таких документів. Нічого цього щодо дозволу на розміщення об’єктів торгівлі немає, а отже, немає правових підстав для видачі органами місцевого самоврядування дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг, що, у свою чергу, тягне за собою і відсутність об’єкта для справляння збору.

Такі аргументи наводить Держпідприємництва (див.

листи від 31.05.2006 р. № 4006, від 17.10.2006 р. № 7507, від 09.11.2006 р. № 8080, від 10.11.2006 р. № 8104, від 28.12.2006 р. № 9476, 19.04.2007 р. № 2891, від 14.08.2007 р. № 6048, останнє див. на с. 43).

Водночас Держпідприємництва зазначив, що

органи місцевого самоврядування мають повноваження щодо видачі дозволу на розміщення будівель та споруд соціально-культурного, побутового, торговельного та іншого призначення на території об’єктів благоустрою. Такі повноваження надано місцевим радам п. 10 ст. 10 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» від 06.09.2005 р. № 2807-IV (далі — Закон № 2807). Проте в останніх трьох листах Держпідприємництва звертає увагу на те, що зазначеним законом платність отримання такого дозволу не встановлено, а збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг у цьому випадку справлятися не повинен.

Дещо іншої позиції дотримуються податківці. Так у

листі ДПАУ від 06.07.2007 р. № 13508/7/15-0717 (с. 45) зазначено, що орган місцевої влади має право видавати дозвіл відповідно до Закону № 2807. Водночас ДПАУ вказала, що «обов’язок сплати збору за видачу дозволу на розміщення об’єкта торгівлі виникає при отриманні такого дозволу відповідно до рішень органів місцевого самоврядування»

Отже, якщо рішенням органу місцевого самоврядування передбачено отримання дозволу на розміщення об’єктів торгівлі, то одержувати такий дозвіл доведеться. Сміливі платники податків можуть звернутися до рекомендацій Держпідприємництва і відстоювати свою правоту в суді.

Антон Іванченко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі