Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування доходів фізичних осіб — єдиноподатників при перевищенні 500-тисячного обмеження

Редакція ПБО
Лист від 13.08.2007 р. № 4005/

Щодо оподаткування доходів фізичних осіб — єдиноподатників при перевищенні 500-тисячного обмеження

Лист Державної податкової адміністрації України від 13.08.2007 р. № 4005/г/17-0715

 

Державна податкова адміністрація України розглянула питання, викладене у листі, і повідомляє.

Законом України від 22.05.2003 № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» (п.п. 9.12.1 п. 9.12 ст. 9), далі — Закон № 889, встановлено, що оподаткування доходів, отриманих фізичною особою від продажу нею товарів (надання послуг, виконання робіт) у межах її підприємницької діяльності без створення юридичної особи, а також фізичною особою, яка сплачує ринковий збір, здійснюється за правилами, встановленими спеціальним законодавством з цих питань, з урахуванням норм цього пункту.

До спеціального законодавства належить, зокрема, спеціальна (спрощена) система оподаткування обліку і звітності, порядок провадження якої здійснюється фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності за правилами, встановленими Указом Президента України від 03.07.98 № 727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (в редакції Указу Президента України від 28.06.99 № 746) (далі — Указ).

Відповідно до статті 2 Указу фізична особа — платник єдиного податку сплачує єдиний податок за ставкою, встановленою місцевими радами за місцем державної реєстрації цього платника залежно від виду діяльності.

Види діяльності зазначаються в Свідоцтві платника єдиного податку, порядок видачі якого затверджено наказом ДПА України від 29.10.99 № 599, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 02.11.99 за № 752/4045, і саме від виду (видів) діяльності залежить розмір єдиного податку, який повинен сплачуватися.

При цьому

єдиний податок сплачується виключно з доходів, одержаних фізичною особою — суб’єктом підприємницької діяльності з додержанням вимог Указу, зокрема, якщо дохід платника єдиного податку не перевищує 500 тис. грн. на рік, а в трудових відносинах перебуває не більше 10 осіб.

Якщо

суб’єкт підприємницької діяльності, який обрав спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, отримує доходи за умов, відмінних ніж встановлено Указом для провадження спрощеної системи оподаткування, зокрема, якщо дохід (виручка) перевищує 500 тис. грн. на рік, то враховуючи, що такі доходи одержані суб’єктом підприємницької діяльності, сума такого перевищення підлягає оподаткуванню у порядку, встановленому розділом IV Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.92 № 13-92 «Про прибутковий податок з громадян».

Заступник голови ДПА України С. Лекарь



коментар редакції

Перевищення 500 тис. грн. — сплатіть податок з доходів?

Ідею про обкладення податком з доходів суми перевищення порога виручки (500 тис. грн.), установленого для єдиноподатників — фізосіб, податківці на місцях висували давно. Ставитися до неї можна було хіба що з іронією.

Норми Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98 (далі — Указ) однозначно регулюють це питання: платник єдиного податку, який порушив хоча б одну з умов перебування на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності (обсяг виручки, чисельність працівників), повинен з наступного звітного періоду (кварталу) перейти на загальну систему. Власне, це і є санкція за порушення норм Указу. При цьому саме собою зрозуміло, що

до кінця кварталу, в якому відбулося порушення, така особа може допрацювати на єдиному податку.

ДПАУ неодноразово зазначала про таку можливість. Наприклад, у недавньому листі від 15.03.2007 р. № 1192/Б/17-0415 було вказано, що в разі порушення вимог, установлених ст. 1 Указу, зокрема, якщо у звітному періоді (кварталі) сума доходу перевищила обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) понад 500 тис. грн., платник єдиного податку повинен перейти на загальну систему оподаткування, обліку та звітності. При цьому платник податків повинен подати до податкового органу за місцем проживання податкову декларацію

за результатами звітного кварталу, наступного за тим, в якому виникло перевищення обсягу виручки. Інакше кажучи, у декларації про доходи відображаються тільки доходи, одержані у кварталі, наступному за тим кварталом, в якому допущено порушення норм Указу.

Такі висновки простежуються й у ранішіх листах ДПАУ — від 14.01.2005 р. № 323/6/17-3116, від 15.06.2001 р. № 7953/7/17-0517, від 30.01.2003 р. № 1607/7/17-0517, в яких ні про сплату податку з доходів із суми перевищення, ні про декларування суми перевищення шляхом подання декларації про доходи ДПАУ не зазначає. Держпідприємництва дотримується такої ж позиції (лист від 24.04.2007 р. № 2987).

З появою листа, що коментується, судячи з усього, позиція ДПАУ зміниться при незмінному законодавстві!

У зв’язку з цим варто звернути увагу на один важливий факт. На сьогодні розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення доповнень до постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2000 року № 507». Цим документом передбачається впровадити таку норму: «у разі порушення суб’єктом малого підприємництва — фізичною особою вимог Указу доходи (виручка), одержані таким суб’єктом, підлягають оподаткуванню в порядку, установленому розділом ІV Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року № 13-92 «Про прибутковий податок з громадян».

Податок сплачується за результатами звітного податкового періоду (кварталу), в якому виникли такі порушення, на підставі поданої до податкового органу податкової декларації» . Отже, запропонована норма втілює в життя сьогоднішню ідею ДПАУ.

Варто запитати: якщо податківці в листі, що коментується, керуються чинним законодавством та доходять таких самих висновків, то навіщо взагалі вводити таку норму? Відповідь напрошується сама собою: лист, що коментується, законодавству не відповідає, а говорити про обкладення суми перевищення податком з доходів можна буде тільки після прийняття відповідної постанови.

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі