Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування ПДВ судноремонтних робіт на суднах нерезидентів та використаних матеріалів

Редакція ПБО
Лист від 10.07.2007 р. № 13727/7/16-1517-27

Щодо оподаткування ПДВ судноремонтних робіт на суднах нерезидентів та використаних матеріалів

Лист Державної податкової адміністрації України від 10.07.2007 р. № 13727/7/16-1517-27

 

ДПАУ розглянула лист щодо оподаткування ПДВ судноремонтних робіт на суднах нерезидентів та матеріалів, використаних при виконанні таких робіт, і повідомляє.

Згідно з п.п. 3.1.1 ст. 3 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон) об’єктом оподаткування ПДВ є операції з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України.

Відповідно до ст. 5 Митного кодексу України єдиною митною територією України є територія України, зайнята сушею, територіальне море, внутрішні води і повітряний простір, а також штучні острови, установки і споруди, що створюються у виключній морській економічній зоні України, на які поширюється виключна юрисдикція України.

Згідно зі ст. 74 Кодексу торговельного мореплавства України територія і акваторія морського порту є держвласністю і надаються порту в користування.

Визначення місця поставки здійснюється у порядку згідно з п. 6.5 ст. 6 Закону.

При проведенні будь-яких робіт з рухомим майном, які змінюють його якісну характеристику, місцем поставки зазначених послуг згідно з п.п. «г» п. 6.5 ст. 6 Закону є місце, де фактично надаються такі послуги.

Таким чином,

враховуючи законодавчі норми, а також те, що ремонтні роботи суден нерезидентів здійснюються на митній території України, надання таких робіт є об’єктом оподаткування ПДВ.

Одночасно з цим слід зазначити, що відповідно до п.п. 6.2.1 ст. 6 Закону за нульовою ставкою ПДВ оподатковуються операції з поставки послуг, що складаються із робіт з рухомим майном, попередньо ввезеним на митну територію України для виконання таких робіт та вивезеним за межі митної території України платником, що виконував такі роботи, або одержувачем-нерезидентом.

До робіт з рухомим майном належать роботи з переробки товарів, що можуть включати власне переробку (обробку) товарів — монтаж, збирання, монтування та налагодження, внаслідок чого одержуються інші товари, у тому числі виконання робіт по переробці давальницької сировини, а також модернізацію та ремонт товарів, що передбачає проведення комплексу операцій з частковим або повним відновленням виробничого ресурсу об’єкта (або його складових частин), визначеного нормативно-технічною документацією, в результаті виконання якого передбачається поліпшення стану такого об’єкта.

Відповідно до визначень, наведених у Митному кодексі України, відповідно до мети переміщення товарів через митний кордон України запроваджені такі види митного режиму: тимчасове ввезення (вивезення); переробка на митній території України.

Тимчасове ввезення (вивезення) — митний режим, відповідно до якого товари можуть ввозитися на митну територію України чи вивозитися за межі митної території України з обов’язковим наступним поверненням цих товарів без будь-яких змін, крім природного зношення чи втрат за нормальних умов транспортування. При цьому дозвіл на тимчасове ввезення на митну територію України під зобов’язання про зворотне вивезення допускається, зокрема, щодо морських і річкових суден, інших плавучих засобів та повітряних суден, які ввозяться з метою ремонту.

Згідно з п. 5.17 ст. 5 Закону операції з тимчасового ввезення на митну територію України та подальшого вивезення з митної території України (а також з ввезення на митну територію України раніше вивезеного з митної території України) товарів за переліком, визначеним ст. 206 Митного кодексу України, звільняються від оподаткування ПДВ.

Відповідно до визначення, наведеного у Митному кодексі України, переробка на митній території України — митний режим, відповідно до якого ввезені на митну територію України товари, що походять з інших країн, піддаються у встановленому законодавством порядку переробці без застосування до них заходів нетарифного регулювання, за умови вивезення за межі митної території України продуктів переробки відповідно до митного режиму експорту.

У митному режимі «переробка на митній території України» оформлюються операції з ввезення товарів для переробки, яка може включати:

— переробку товарів;

— обробку товарів — монтаж, збирання, монтування та налагодження, внаслідок чого одержуються інші товари;

— ремонт товарів, у тому числі відновлення та регулювання;

— використання окремих товарів, що не є продуктами переробки, але які сприяють чи полегшують процес виготовлення продуктів переробки, якщо самі вони при цьому повністю витрачаються.

У разі вивезення за межі митної території України товарів, раніше ввезених для переробки на митній території України, чи продуктів їх переробки такі товари (продукти їх переробки) підлягають декларуванню митним органам з поданням окремого документа — ВМД, в якій зазначаються кількість та вартість українських товарів, витрачених на здійснення операцій щодо переробки товарів, що ввозилися для переробки.

Митне оформлення українських товарів, використаних під час переробки товарів, що походять з інших країн, здійснюється у порядку, встановленому цим Кодексом та іншими законами України для митного оформлення експорту товарів українського походження.

Таким чином, порядок оподаткування ПДВ при розмитнені товарів, що ввозяться з метою ремонту, визначається залежно від виду митного режиму та відповідного митного оформлення.

Операції з ввезення товарів, у тому числі морських і річкових суден, інших плавучих засобів та повітряних суден, з метою ремонту у митному режимі «тимчасове ввезення» звільняються від оподаткування ПДВ

(п. 5.17 ст. 5 Закону), а вартість ремонтних робіт, наданих безпосередньо нерезиденту (з урахуванням використаних для такого ремонту матеріалів), оподатковується за нульовою ставкою відповідно до п.п. 6.2.1 ст. 6 Закону (при виконанні визначених цим підпунктом умов).

Операції з ввезення рухомого майна у митному режимі переробки на митній території України і відповідно вивезення оподатковуються ПДВ у загальному порядку

(як операції з ввезення (імпортування) і вивезення (експортування)). Сплата ПДВ при цьому провадиться шляхом видачі простого векселя у випадку та порядку, визначених КМУ (п. 11.43 ст. 11 Закону).

Порядок випуску, обігу і погашення простих векселів при ввезенні (пересиланні) на митну територію України товарів з метою ремонту затверджено постановою КМУ від 17.11.2004 р. № 1524.

Вартість послуг по обробці товарів

(монтаж, збирання, монтування та налагодження, внаслідок чого одержуються інші товари) та по ремонту товарів, наданих безпосередньо нерезиденту, оподатковується за нульовою ставкою відповідно до п.п. 6.2.1 ст. 6 Закону (при виконанні визначених цим підпунктом умов).

При цьому нульова ставка ПДВ при оподаткуванні матеріалів, використаних для ремонту товарів, ввезених у режимі переробки, застосовується за умови оформлення при їх вивезенні окремої ВМД.

Заступник голови Л. Боєнко



коментар редакції

Судноремонтні роботи для нерезидента: ПДВ за нульовою ставкою

У листі, що коментується, ДПАУ надає в цілому ліберальне і таке, що ґрунтується на вимогах Закону про ПДВ, роз’яснення. Якщо судноремонтні роботи здійснюються на суднах, але в українських портах, то має місце факт надання робіт на території України. Як наслідок, такі операції

є об’єктом обкладення ПДВ. Причому об’єкт оподаткування буде навіть у тому разі, коли йдеться про ремонтні роботи на суднах нерезидентів (але знову-таки у вітчизняних портах). Річ у тім, що «територія» цього судна зовсім не є територією іноземної держави (країни-нерезидента).

Водночас віднесення операції до об’єкта оподаткування ще не означає необхідності фактичного нарахування ПДВ. У листі чітко зазначено, що вартість робіт (з урахуванням використаних матеріалів)

оподатковується за нульовою ставкою. При цьому висувається також відсутня в Законі про ПДВ умова про безпосереднє надання робіт нерезиденту.

Викладене стосується ремонтів як морських (річкових), так і повітряних суден. Головне, щоб після ремонту вони

залишили територію України.

Варто зауважити, що подібні

висновки свого часу вже викладалися в листі ДПАУ від 01.08.2005 р. № 15141/7/23-0187. Проте до 28.07.2005 р. Закон про ПДВ не містив чіткої норми про застосування в цій ситуації нульової ставки, тому аргументація була дещо іншою.

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі