Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Не утримали податок з доходів: яка відповідальність?

Редакція ПБО
Стаття

Не утримали податок з доходів: яка відповідальність?

 

З нагоди ювілею працівнику було зроблено подарунок, з вартості якого не нарахували і не утримали податок з доходів. Чи передбачено в цьому випадку відповідальність, а якщо так, то яку?

(м. Чернігів)

 

Дійсно, вартість подарунків працівникам до ювілейних і святкових дат підлягає обкладенню податком з доходів на підставі

абз. «е» п.п. 4.2.9 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV. У цьому випадку подарунок розцінюється як дохід, отриманий від роботодавця як додаткове благо.

У вашому випадку з вартості подарунка, наданого працівнику, податок з доходів не було утримано, що призвело до фактичної несплати податку до бюджету.

Якщо факт такого порушення було виявлено податковими органами при перевірці, то перевіряючі мають право застосувати штрафні санкції, передбачені

п.п. 17.1.9 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181). Так, згідно з п.п. 17.1.9 Закону № 2181 у разі, коли платник податків здійснює грошові виплати без попереднього нарахування і сплати податку, якщо відповідно до законодавства таке нарахування і сплата є обов’язковою передумовою виплати, такий платник податків сплачує штраф у подвійному розмірі від суми зобов’язання з такого податку.

Слід також зауважити: незважаючи на зазначення в

п.п. 17.1.9 Закону № 2181 тільки грошових виплат, штраф відповідно до цієї норми застосовується у всіх випадках ненарахування (неповного нарахування) сум податку з доходів щодо нарахованих або виплачених доходів як у грошовій, так і в натуральній формі. Це випливає з Податкового роз’яснення «Щодо окремих питань застосування статті 17 Закону України від 21.12.2000 р. № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», затвердженого наказом ДПАУ від 05.07.2002 р. № 310 .

Сплата зазначеного штрафу не звільняє платника податків від адміністративної відповідальності. Таку відповідальність передбачено

ст. 1634 Кодексу про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X у вигляді попередження або штрафу в розмірі від 2 до 3 нмдг (від 34 до 51 грн.).

Зверніть увагу: якщо ви самостійно виявили помилку і виправите її до початку перевірки податковими органами, то законних підстав для застосування штрафних санкцій згідно з

п.п. 17.1.9 Закону № 2181 немає. Такий штраф накладається тільки у разі виявлення помилки податковими органами під час перевірки.

Віктор Косарчук,
директор Департаменту масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі