Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Благодійна допомога для єдиноподатника

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Благодійна допомога для єдиноподатника

 

Приватне підприємство — платник єдиного податку за ставкою 10 % одержує щомісячну благодійну допомогу на розвиток. Чи обкладається ця допомога єдиним податком, адже вона не є послугами підприємства?

(м. Харків)

 

Відповідно до

ст. 1 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98 (далі — Указ № 727) виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок та (або) до каси за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Проте

фахівці ДПАУ вважають, що безповоротна фінансова допомога має входити до бази оподаткування єдиного податку для юридичних осіб. Посилаються вони на Порядок № 554, яким передбачено відображення в дохідній частині Книги обліку доходів і витрат, крім виручки від реалізації товарів (робіт, послуг), також позареалізаційних доходів та виручки від інших операцій (див. лист ДПАУ від 13.06.2006 р. № 6423/6/15-0416).

Протилежну думку має Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва (див.

лист від 12.12.2006 р. № 8939). Так само як і податківці, Держпідприємництва посилається на ст. 1 Указу № 727 і, на відміну від них, зазначає, що до визначення виручки від реалізації не входять позареалізаційні доходи, у тому числі поворотна безпроцентна і безповоротна фінансова допомога . Ми підтримуємо цю думку і вважаємо її правильною та доказовою.

Це означає, що зазначені надходження мають уключатися до Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, що застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, форму якої затверджено

наказом ДПАУ від 13.10.98 р. № 477, але не повинні брати участь при цьому у визначенні бази обкладення єдиним податком.

Щодо цього питання і судова практика суперечлива: суд підтримував позицію як одної, так і іншої сторони. Наприклад,

в одному із судових рішень (див. «Вісник податкової служби України», 2006, № 17—18) суд дійшов висновку, що при визначенні бази єдиного податку слід ураховувати всі надходження грошових коштів, і це жодним чином не суперечить Указу № 727.

Проте

в постанові Вищого господарського суду від 23.06.2005 р. у справі №29/521а (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 73) зазначається, що єдиний податок нараховується на суму виручки, отриманої безпосередньо від реалізації продукції (робіт, послуг), а не на всі суми, фактично отримані суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок та до каси.

Ми вважаємо, що саме такий підхід більше відповідає чинному законодавству — усупереч поширеній позиції податківців.

Полубуткіна Олеся, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі