Теми статей
Обрати теми

Придбання товарів у приватного підприємця

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Придбання товарів у приватного підприємця

 

Підприємство придбаває товар у приватного підприємця на загальній системі оподаткування. Податок з доходів він сплачує не авансом, а за декларацією. Які в такому разі необхідні документи, щоб підприємство правомірно не утримувало податок з доходів фізичних осіб із суми виплати за придбаний у приватного підприємця товар? Чи може таким документом бути платіжка про перерахування плати за патент?

(м. Київ)

 

Перш ніж відповісти на це запитання, зазначимо, як згідно з чинним законодавством приватні підприємці на звичайній системі оподаткування мають сплачувати податок з доходів фізичних осіб.

Так, згідно з

п. 14.4 Інструкції «Про оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю» від 21.04.93 р. № 12 податок, обчислений податковими органами, сплачується в такому порядку: протягом року платники щокварталу сплачують до бюджету по 25 % річної суми податку, обчисленої за доходами за попередній рік, а платники, які вперше сплачують податок з доходів, — 25 % суми, обчисленої їм податковими органами за оціночними доходами на поточний рік.

Для сплати авансових платежів податку встановлено такі строки протягом року: до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада. У разі значного збільшення або зменшення протягом року доходу платника податку податковими органами може бути проведено перерахунок сум податку за строками сплати податку, які ще не настали.

Суми податку, сплачені у вигляді авансових платежів, пред’явлених податковими органами, ураховуються при остаточному розрахунку суми податку на підставі документального підтвердження факту сплати податку.

Додатково нараховані за остаточними розрахунками суми податку підлягають сплаті до відповідного бюджету не пізніше 30 календарних днів із дня отримання податкового повідомлення про таке нарахування.

Отже, згідно з

Інструкцією № 12 податок з доходів фізичних осіб приватні підприємці мають сплачувати авансом. При цьому інформація про сплату податку з доходів авансом міститься у відповідному платіжному документі.

Разом із тим, як показує практика, часто податок з доходів приватними підприємцями сплачується не авансом, а за фактом, тобто після закінчення звітного кварталу, на підставі податкового повідомлення. У зв’язку з цим у них можуть виникнути труднощі при реалізації товару підприємствам. Річ у тім, що у своїх численних листах, зокрема у листах

від 01.09.2006 р. № 9732/6/17-0716, від 13.03.2006 р. № 2241/6/17-0716, від 06.02.2007 р. № 2174/7/17-0717, ДПАУ зазначає: щоб підприємство (податковий агент) не утримувало податок з доходів фізичних осіб при виплаті приватному підприємцю доходу від продажу товарів, приватний підприємець має надати підприємству копію свідоцтва про реєстрацію підприємницької діяльності, копію платіжного документа про авансові платежі податку з доходів фізичних осіб.

Якщо приватний підприємець не надасть копії якогось із зазначених вище документів, підприємство зобов’язане утримати з його доходу податок з доходів фізичних осіб.

Платіжний документ про сплату податку з доходів після закінчення звітного кварталу в цьому разі не може замінити платіжний документ про авансові платежі податку з доходів фізичних осіб.

Не врятує в цьому випадку і платіжний документ про сплату за торговий патент.

Нагадаємо, що в деяких випадках згідно із

Законом України «Про патентування деяких видів діяльності» від 23.03.96 р. № 98/96-ВР приватний підприємець зобов’язаний придбавати торговий патент.

Згідно з

п. 19 Положення про виготовлення, зберігання та реалізацію торгових патентів, затвердженого постановою КМУ від 13.07.98 р. № 1077, на суму сплаченої вартості торгового патенту за відповідний звітний період зменшується сума авансових платежів з податку з доходів фізичних осіб для фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності.

Разом із тим документи про сплату вартості торгового патенту за відповідний звітний період не є рівноцінною заміною документа про сплату авансових платежів з податку з доходів фізичних осіб. Адже згідно зі

ст. 14 Закону України «Про систему оподаткування» від 25.06.91 р. № 1251-XII до загальнодержавних податків і зборів (обов’язкових платежів) як окремий податок та обов’язковий платіж, зокрема, належать податок з доходів фізичних осіб та плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності. Отже, податок з доходів фізичних осіб та плата за торговий патент — абсолютно окремі один від одного податок та обов’язковий платіж.

Виходом із ситуації, що склалася, є варіант, коли приватний підприємець на загальній системі оподаткування сплатить усе ж таки авансові платежі з податку з доходів фізичних осіб хоча б у мінімальній сумі.

Тетяна Онищенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі