Теми статей
Обрати теми

При оренді автомобіля екозбір сплачує орендар, а транспортний податок — орендодавець

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

При оренді автомобіля екозбір сплачує орендар, а транспортний податок — орендодавець

 

Підприємство здає в оренду вантажний автомобіль фізичній особі — підприємцю, який є платником єдиного податку. Орендар самостійно придбаває і використовує пальне. Хто в цьому випадку має сплачувати збір за забруднення навколишнього природного середовища і податок з власників транспортних засобів — орендар чи орендодавець?

(м. Донецьк)

 

Почнемо зі

збору за забруднення навколишнього природного середовища. Необхідність сплати цього збору щодо пересувних джерел забруднення атмосфери встановлено Порядком № 303. А транспортний засіб, рух якого супроводжується викидом в атмосферу забруднюючих речовин, відповідно до п.п. 1.15.6 Інструкції № 7, власне, і класифікується як пересувне джерело забруднення атмосфери.

Об’єктом обчислення цього збору для таких джерел забруднення є

обсяги фактично використаних видів пального, у результаті спалювання яких утворюються забруднюючі речовини (п. 3.1 Інструкції № 162).

Обов’язок зі сплати цього збору покладається на суб’єкта господарювання, який

фактично експлуатує транспортний засіб (джерело забруднення) та здійснює викиди забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище при спалюванні пального, причому незалежно від умов його придбання. Це означає, що коли автомобіль використовується на підставі договору оренди, то платником збору за забруднення навколишнього природного середовища є не власник транспортного засобу (у цьому випадку — підприємство), а його орендар. На це звертають увагу й податківці (див., наприклад, консультації, опубліковані в журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 17 — 18, с. 15 та 2007, № 30, с. 38).

До речі, той факт, що орендар є платником єдиного податку, не має значення, оскільки єдиноподатника звільнено від сплати лише тих податків та зборів, які перелічені в

ст. 6 Указу № 727. Решту податків і зборів він має сплачувати на загальних підставах.

Підтвердити кількість пального, фактично витраченого у звітному періоді, приватному підприємцю — єдиноподатнику можна за допомогою подорожніх листів. При цьому всі номери виписаних подорожніх листів мають іти послідовно, пропусків бути не повинно. І дані про пробіг автомобіля та про залишки пального також повинні погоджуватися від одного подорожнього листа до іншого.

Тепер про

податок з власників транспортних засобів. Необхідність його сплати встановлено Законом № 1963. Проте зазначена вимога стосується не всіх — податок сплачують тільки особи, які мають зареєстровані в Україні відповідно до чинного законодавства власні транспортні засоби, що є об’єктами оподаткування згідно зі ст. 2 цього Закону. Для юридичної особи підставою для обчислення податку є звітні дані (дані балансу) про кількість власних транспортних засобів станом на 1 січня поточного року.

Ураховуючи, що власником переданого в оренду автомобіля є

орендодавець, сплачувати транспортний податок має саме він, а не особа, яка фактично експлуатує автомобіль, тобто орендар.

Якщо сторони виявляють бажання зафіксувати в договорі оренди обов’язок зі сплати транспортного податку підприємцем-орендарем, то тут важливо визначити, чи компенсує орендодавець витрати орендаря на сплату цього податку окремим платежем або такі витрати включатимуться до складу орендної плати без виділення суми транспортного податку.

У першому випадку в підприємства-орендодавця:

— не буде валових витрат на суму транспортного податку;

— виникне необхідність утримання та сплати до бюджету податку з доходів фізичних осіб із суми компенсації на підставі

п.п. 4.2.9 Закону № 889 з урахуванням «натурального» коефіцієнта.

Отже, з податкової точки зору набагато вигідніше скористатися другим варіантом, тобто врахувати суму податку з власників транспортних засобів у складі орендної плати.

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі