Теми статей
Обрати теми

Дата виникнення права на ПК при роботі з ЧП — платником ПДВ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Дата виникнення права на ПК при роботі з ЧП — платником ПДВ

 

Наше підприємство придбаває товари у приватного підприємця. Він є зареєстрованим платником ПДВ. Чи маємо ми право на відображення податкового кредиту за першою подією?

(м. Луганськ)

 

Мабуть, це питання викликано особливою датою виникнення валових витрат щодо податку на прибуток (

п.п. 11.2.3 Закону про податок на прибуток). Проте питання, пов’язані з нарахування податкових зобов’язань з ПДВ, формуванням податкового кредиту, датами виникнення права на податковий кредит регулюються Законом про ПДВ.

Відповідно до

п.п. 7.5.1 зазначеного Закону датою виникнення права на податковий кредит є або дата списання коштів на оплату товарів (робіт, послуг), що придбавалися, або дата отримання таких товарів (робіт послуг), залежно від того, яка подія відбулася раніше. Будь-яких особливостей щодо формування податкового кредиту при роботі з приватним підприємцем немає. Отже, податковий кредит можна збільшувати за першою подією.

Єдине, на що варто звернути увагу, — порядок оформлення податкової накладної. Річ у тім, що приватний підприємець, виходячи з норм як

ГКУ, так і ХКУ, може не мати печатки, а для виписування (від чого безпосередньо залежить право на податковий кредит) податкових накладних печатка є обов’язковою . Принаймні, такий висновок випливає з Форми податкової накладної та порядку її заповнення, затверджених наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165. Про це неодноразово зазначали податківці.

Зауважимо, що норми

Закону про ПДВ обов’язкової наявності на податковій накладній печатки не вимагають. Проте, щоб уникнути додаткових складностей, яких і без того предосить у ПДВшному обліку, рекомендуємо все ж таки відображати податковий кредит на підставі податкових накладних, що містять відбиток печатки.

Антон Іванченко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі