Теми статей
Обрати теми

Довіреності приватного підприємця

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Довіреності приватного підприємця

 

Покупцем товару є приватний підприємець. Чи потрібно від нього вимагати довіреність при отриманні ним товару? Чи потрібна довіреність, якщо товар одержує фізична особа, яка перебуває з ним у трудових відносинах? Якщо в зазначених випадках потрібна довіреність, то за якою формою її потрібно оформляти?

(м. Комсомольськ)

 

Порядок застосування довіреностей визначено

Інструкцією про порядок реєстрації виданих, повернутих і використаних довіреностей на одержання цінностей, затвердженою наказом Мінфіну від 16.05.96 р. № 99 (далі — Інструкція № 99). Відповідно до п. 1 зазначеної Інструкції її дія поширюється на підприємства, установи та організації, а також їх відділення, філії та інші відокремлені підрозділи, представництва іноземних суб’єктів господарювання. Як бачимо, дія цієї інструкції не зачіпає суб’єктів підприємницької діяльності — фізичних осіб (СПДФО). Отже, якщо одержувачем цінностей є безпосередньо фізична особа — підприємець, то вимагати від нього довіреності при отриманні ТМЦ не потрібно.

Щоб отримати свій товар, підприємцю

необхідно мати при собі паспорт чи інший документ, що посвідчує особу (закордонний паспорт, посвідчення водія, службове посвідчення тощо), а також Свідоцтво про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності. Дані цих документів переносяться до супровідних документів та документів, якими оформлюється відпуск товару.

Саме такий підхід викладено в

листах Мінфіну від 31.10.2000 р. № 053-29151, від 06.11.2000 р. № 053-4154, листі НБУ від 20.11.2000 р. № 12-111/1363 , листі ДКРУ України від 18.01.2005 р. № 13-14/23. У них також зазначено, що в разі якщо приватний підприємець доручає отримати ТМЦ іншій фізичній особі, наприклад найманому працівнику, то безпосередній одержувач ТМЦ повинен мати при собі довіреність.

Щодо

оформлення довіреностей, то тут необхідно дотримуватися вимог ЦКУ або можна використовувати типові форми довіреності № М-2 і № М-2б з підписом та печаткою СПДФО. Про це також зазначалося в перелічених нами листах.

У підприємців, які працюють без печатки, можуть виникнути деякі складності із застосуванням типових форм довіреностей. Зверніть увагу: при згадці про них у листах зазначалося про

наявність у таких довіреностях підпису та печатки приватного підприємця. Це може ускладнити роботу з контрагентами, які, посилаючись на листи, почнуть вимагати наявності печатки на довіреності.

Звернемося тепер до норм

ЦКУ, що регулюють представництво за довіреністю. Тут необхідно враховувати ст. 244 — 250 ЦКУ. Щодо печатки зауважимо, що обов’язкове скріплення підпису на довіреності печаткою передбачено лише для довіреності юридичної особи (ст. 246 ЦКУ). А от для фізичних осіб таку вимогу не встановлено, тому досить буде зазначити на довіреності «б.п.» та завірити її підписом. Обережним же підприємцям для безпеки рекомендуємо все ж таки завести печатку.

Антон Іванченко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі