Теми статей
Обрати теми

Документи, які має видавати приватний підприємець

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Документи, які має видавати приватний підприємець

 

Які документи має видавати приватний підприємець у разі придбання в нього товару? Чи обов’язково на них повинен бути відбиток печатки?

(м. Керч)

 

Це запитання цікавить переважно платників податку на прибуток, які працюють з приватними підприємцями, і зумовлено воно необхідністю підтвердження валових витрат документально (

п.п. 5.3.9 Закону про податок на прибуток). У зв’язку з цим виникають деякі закономірні запитання: якими документами може бути підтверджено операцію з придбання товару, які документи зобов’язаний видавати приватний підприємець, які обов’язкові реквізити мають бути на таких документах, щоб підтвердити факт здійснення витрат?

Почнемо із

Закону про РРО. У разі якщо діяльність приватного підприємця потрапляє до сфери дії Закону про РРО, то він зобов’язаний видати покупцю розрахунковий документ (часто це чек, що друкується РРО або РК) за точно встановленою формою. Тому складностей із документальним підтвердженням валових витрат за наявності в суб’єктів господарювання фіскального касового чека або РК виникати не повинно.

Проте як бути в ситуації, коли підприємець не застосовує встановлену

Положенням № 614 форму розрахункових документів? Річ у тім, що застосування зразків розрахункових документів, затверджених зазначеним положенням, необхідне при здійсненні операцій, на які поширюється дія Закону про РРО. Але ст. 9 зазначеного Закону передбачено винятки, які дозволяють не застосовувати РРО та КОРО з РК, а отже, і не дотримуватися передбачених для них обов’язкових форм розрахункових документів. Розглянемо, яким вимогам мають відповідати документи, видані в таких ситуаціях.

Нагадаємо, що про необхідність видачі розрахункового документа за встановленою формою зазначається і в

п. 11 ст. 8 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 р. № 1023-XII. Проте встановленою на сьогодні є лише форма фіскальних чеків і РК. У решті випадків, на нашу думку, для дотримання встановленої форми розрахункового документа досить буде зазначити в ньому всі реквізити, які є обов’язковими для первинних документів. Інакше кажучи, необхідно дотриматись вимог п. 2 ст. 9 Закону про бухоблік та п. 2.4 Положення № 88. Цими нормами встановлено, що первинні документи повинні містити:

назву документа;

дату і місце складання;

назву підприємства, від імені якого складено документ;

зміст і обсяг господарській операції, одиницю вимірювання господарської операції;

посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції, правильність її оформлення;

особистий підпис чи інші дані, що дають можливість ідентифікувати

особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Наявність у розрахунковому документі зазначених реквізитів дозволить покупцю

підтвердити валові витрати. Зверніть увагу: серед обов’язкових реквізитів первинного документа печатка не значиться.

Дещо іншої позиції в цьому питанні дотримуються податківці. Вони не заперечують проти довільної форми розрахункового документа, але при цьому наполягають, що він має відповідати вимогам, які передбачено

п. 3.2 Положення № 614. Цей підхід простежувався в листах ДПАУ від 29.04.2003 р. № 3825/5/23-1116 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2003, № 61), від 30.12.2005 р. № 13365/6/23-8019 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 37).

У коментарі до останнього листа, з урахуванням рекомендацій податкового відомства, ми запропонували оформляти розрахункові документи за формою, що нагадує відривну частину розрахункової квитанції за формою № РК-1. Сподіваємося, податківці не заперечуватимуть проти такого підходу, а обережним платникам податків радимо ним скористатися

Досить часто виникає запитання: чи можуть приватні підприємці оформити розрахункову операцію видачею прибуткового чи видаткового касових ордерів, адже на сьогодні норми

Положення № 637 поширюються на приватних підприємців? На жаль, застосування касових ордерів для контрагентів фізосіб-підприємців має певну небезпеку. Річ у тім, що відповідно до п. 4.2 Положення № 637 приватні підприємці касову книгу не ведуть, а вимога щодо обов’язкового оформлення готівкових операцій прибутковими і видатковими касовими ордерами стосується тільки юридичних осіб. Такі висновки було зроблено в листі НБУ від 30.10.2006 р. № 25-113/2453-11507. Такої ж думки дотримується і Держпідприємництва в листі від 16.03.2005 р. № 1679. А якщо немає касової книги, то й оприбуткування готівки оформлене з порушенням Положення № 637. Адже з урахуванням другого абзацу п.п. 2.6 і норм п. 4 зазначеного Положення всі надходження готівки, оформлені касовими ордерами, має бути відображено в касовій книзі, а у фізосіб її немає.

Антон Іванченко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі