Теми статей
Обрати теми

Договір оренди автомобіля з фізособою-підприємцем

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Договір оренди автомобіля з фізособою-підприємцем

 

Підприємство планує орендувати автомобіль у фізичної особи — підприємця. Чи потрібно в цьому випадку посвідчувати договір оренди нотаріально?

(м. Дніпропетровськ)

 

До цього питання свого часу ми вже зверталися («Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 95, с. 60), проте, як бачимо, воно не втрачає своєї актуальності. Чим це викликано?

Справа в тому, що згідно з

ч. 2 ст. 799 ЦКУ договір найму транспортного засобу за участю фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню. Саме ця норма і породжує сумніви в суб’єктів господарювання, які планують узяти в оренду транспортний засіб у фізичної особи — підприємця: чи треба такий договір посвідчувати нотаріально.

Як відомо, пріоритет у регулюванні відносин між суб’єктами господарювання має

ГКУ. ЦКУ ж спеціалізується на регулюванні відносин між фізичними особами і, за загальним правилом, на суб’єктів господарювання поширюється лише у випадках, коли ГКУ містить пряме посилання на нього. Ситуація з орендою транспортного засобу ускладнюється тим, що ч. 6. ст. 283 ГКУ в частині регулювання відносин оренди таке посилання містить, а отже, до договору оренди автомобіля, який укладається підприємством з фізичною особою — підприємцем, застосовуватимуться і ГКУ, і ЦКУ (див. також «Вісник податкової служби України», 2006, № 29, с. 36). Тому для відповіді на поставлене запитання потрібно з’ясувати, які вимоги мають застосовуватися до фізичної особи — підприємця: як до фізичної особи або як до юридичної.

Здавалося б, пряму відповідь на це запитання надано у

ст. 51 ЦКУ, згідно з якою до підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб. Проте наведене формулювання залишало простір для маневру тим, у кого виникло б бажання довести, що ця стаття не має застосовуватися при вирішенні питання про необхідність нотаріального посвідчення договору оренди транспортного засобу з фізичною особою — підприємцем. Аргументом для цього могло б стати посилання на те, що метою ст. 51 ЦКУ було поширення дії правових актів, які, регулюючи діяльність юросіб, залишають без уваги фізичних осіб — підприємців.

Проте судді вищих судових інстанцій України зайняли іншу позицію, спочатку виклавши її в доктринальній формі при написанні науково-практичного коментаря до ЦКУ*, а згодом відобразивши її і в судовому рішенні (див.

постанову ВГСУ від 14.09.2006 р. у справі № 41/102 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 58, с. 43). Нагадаємо, що з посиланням саме на ст. 51 ЦКУ суд дійшов висновку, що договір оренди транспортного засобу, однією зі сторін якого є фізична особа зі статусом підприємця, не вимагає обов’язкового нотаріального посвідчення, як і у випадку, якщо б договір укладався між двома юрособами.

* Науково-практичний коментар до цивільного законодавства України: В 4 т. / А. Г. Ярема, В. Я. Карабань, В. В. Кривенко, В. Г. Ротань. — К.: А.С.К.; Севастополь: Ін-т юрид. дослідж., 2004. — Т. 1. — С. 211 — 212 (коментар до статті 51 ЦК) і Т. 3. — С. 236 — 237 (коментар до статті 799 ЦК).

Проте цей висновок буде справедливий тільки якщо надання транспортного засобу в оренду охоплюватиметься підприємницькою діяльністю фізичної особи, підтвердженням чого є надані фізичною особою копії Свідоцтва про державну реєстрацію як підприємця та Свідоцтва про сплату єдиного податку

із зазначенням відповідного виду діяльності (див. лист ДПАУ від 04.07.2006 р. № 7291/6/17-0416), або, якщо орендодавець на загальній системі оподаткування, — копії Свідоцтва про державну реєстрацію та платіжних документів про сплату авансових платежів (див. лист ДПАУ від 01.09.2006 р. № 9732/6/17-0716). Саме ці документи податківці вважають достатніми доказами того, що договір укладався з фізичною особою — підприємцем у межах її підприємницької діяльності. Крім того, у договорі оренди як орендодавець має бути вказано саме фізичну особу — підприємця.

Якщо ж надання в оренду транспортного засобу не охоплюється підприємницькою діяльністю фізичної особи, то й у договірних відносинах вона не зможе виступати як суб’єкт підприємницької діяльності, а отже, такий договір підлягає нотаріальному посвідченню.

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі