Теми статей
Обрати теми

Оформлення договору у приватного нотаріуса відрядженим працівником

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Оформлення договору у приватного нотаріуса відрядженим працівником

 

Відряджений працівник оформляв договір у приватного нотаріуса і розплатився з ним за надані послуги за рахунок підзвітних сум. Коли слід перерахувати податок з доходів?

(м. Харків)

 

Зауважимо, що це питання спірне. Розглянемо спочатку думку фахівців ДПАУ.

ДПАУ у своєму

листі від 30.04.2004 р. № 7941/7/17-3117 зазначила, що «...працівник до закінчення третього банківського дня, наступного за днем, в якому він завершив відрядження, разом зі звітом про відрядження надає звіт про використання коштів на оплату послуг приватного нотаріуса, підтверджуючи проведену оплату документом, виданим приватним нотаріусом про отримання зазначеної суми. При цьому, ураховуючи цільове призначення коштів, які видаються з каси підприємства на оплату послуг приватного нотаріуса, їх має бути надано підзвітній особі, яка направляється у відрядження, з урахуванням сум утриманого з них податку, який перераховується до бюджету в порядку, визначеному п.п. 8.1.4 п. 8.1 ст. 8 Закону».

Аналогічне роз’яснення було опубліковано в журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 33: «...

якщо оплата послуг приватного нотаріуса провадиться з каси підприємства (незалежно від того, одержує платник особисто через касу суму, що підлягає до отримання, перераховується йому така сума поштовим переказом або здійснюється доставка суми, що підлягає до отримання, повіреною особою тощо), то юридична особа — податковий агент повинен у першу чергу виконати свої агентські функції, визначені в п. 1.15 ст. 1 Закону № 889-IV, зокрема утримати податок та перерахувати його до бюджету за своїм місцезнаходженням протягом банківського дня, наступного за днем такої виплати (п.п. 8.1.4 п. 8.1 ст. 8 Закону № 889-IV), а вже після цього виплатити (передати) платнику податку — нотаріусу відповідну суму доходу, установлену за домовленістю сторін».

Із зазначеного вище випливає, що думка ДПАУ така. При виплаті грошових коштів підзвітній особі для того, щоб вона оплатила приватному нотаріусу надані послуги, податок з доходів не сплачується, оскільки виплата доходу нотаріуса ще не відбулася. Але наступного дня після дня, коли підзвітна особа сплатила нотаріусу дохід за надані послуги, підприємство зобов’язане сплатити податок з доходів до бюджету. Судячи з усього, у цьому випадку підзвітна особа — працівник підприємства має негайно повідомити роботодавця про дату виплати приватному нотаріусу доходу.

Разом з тим має право на існування думка про те, що сплатити податок з доходів із суми виплаченого нотаріусу доходу підприємство зобов’язане не пізніше банківського дня, наступного за днем затвердження авансового звіту після повернення з відрядження. Аргументуємо цю позицію.

Згідно з

п.п. 8.1.1 Закону № 889 податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід на користь платника, утримує податок із суми такого доходу за його рахунок. Факт виплати підприємством доходу приватному нотаріусу не може підтверджуватися усними завіреннями про це. Відповідним підтвердженням може бути тільки документ, який відряджений працівник надасть після закінчення відрядження. У цьому випадку — довідка нотаріуса. Ніхто не заперечує, що в день, коли підзвітна особа сплатить послуги нотаріуса, нотаріус отримає цей дохід, але для підприємства в цей момент гроші, видані відрядженому працівнику, є грошима в підзвіті. А виплату оподатковуваного доходу приватному нотаріусу підприємство може відобразити та підтвердити тільки після повернення працівника з відрядження та після затвердження авансового звіту. Тому, на наш погляд, підприємство зобов’язане перерахувати в цьому випадку податок з доходів фізичних осіб не пізніше банківського дня, наступного за днем затвердження авансового звіту.

Дмитро Костюк, заступник головного редактора

Тетяна Онищенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі