Теми статей
Обрати теми

Закупівля сільськогосподарської продукції у фізособи

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Закупівля сільськогосподарської продукції у фізособи

 

Підприємство здійснює закупівлю сільськогосподарської продукції на ринку. Які документи слід скласти для правомірності такої операції та для неутримання податку з доходів?

(м. Полтава)

 

Придбання сільськогосподарської продукції у фізичної особи оформлюється

закупівельним актом. Форму закупівельного акта наведено в Методичних рекомендаціях щодо впровадження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку у сфері громадського харчування та побутових послуг, гармонізованих з міжнародними стандартами, затверджених наказом Мінекономіки України від 17.06.2003 р. № 157. Ця форма не є обов’язковою для застосування і має рекомендаційний характер. Разом з тим Мінфін у своєму листі від 03.12.2004 р. № 31-03430-01-10/22335 настійно рекомендує складати закупівельний акт.

Зазначимо необхідні його реквізити:

— місце укладення правочину;

— прізвище, ім’я, по батькові продавця;

— ідентифікаційний номер (за відсутності ідентифікаційного номера з релігійних міркувань — відомості з паспорта продавця);

— реквізити довідки за формою № 3ДФ, а саме її номер, дату і ким видано (про неї зазначимо далі);

— найменування продукції;

— ціна одиниці продукції;

— обсяг проданої продукції;

— сума виплачених коштів;

— підпис продавця в отриманні грошових коштів.

Тепер зазначимо, які умови висуває

Закон № 889, щоб дохід, який виплачується фізичній особі за придбану в неї сільськогосподарську продукцію, не обкладався податком з доходів фізичних осіб.

Згідно з

п.п. 4.3.36 Закону № 889 не обкладаються податком з доходів фізичних осіб доходи від відчуження безпосередньо власником сільгосппродукції (включаючи продукцію первинної переробки), вирощеної (виробленої) ним на земельних ділянках, наданих для:

— ведення особистого селянського господарства, якщо їх розмір не було збільшено в результаті отриманої в натурі (на місцевості) земельної частки (паю);

— будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибних ділянок), ведення садівництва та індивідуального дачного будівництва.

Одержувач таких доходів подає податковому агенту довідку про своє право на отримання доходу в джерела його виплати без утримання податку.

Розглянемо окремо умови, висунуті

Законом № 889, при виконанні яких дохід від продажу сільгосппродукції не обкладається податком з доходів фізичних осіб.

1.

Продаж сільгосппродукції має бути здійснено власником такої продукції. На практиці така вимога зводиться до того, що документи, які оформляють при закупівлі сільгосппродукції, як правило, це закупівельний акт, має бути заповнено на особу, яка є власником цієї продукції, а не її продавцем. Інакше кажучи, навіть якщо продавець — не власник цієї продукції, а, наприклад, член сім’ї власника, то в закупівельному акті необхідно записати дані власника сільгосппродукції.

2.

Від обкладення податком з доходів звільняється продаж саме сільгосппродукції, уключаючи продукцію первинної переробки. Згідно з п. 2.15 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.2004 р. № 1877-IV сільськогосподарська продукція — це товари, які підпадають під визначення груп 1 — 24 УКТ ЗЕД (крім підакцизних товарів).

До цих груп товарів належить продукція рослинництва, тваринництва тощо.

3.

Характеристика земельної ділянки, на якій вирощено сільгосппродукцію. Не обкладаються податком з доходів фізичних осіб доходи від відчуження безпосередньо власником сільгосппродукції (включаючи продукцію первинної переробки), вирощеної (виробленої) ним на земельних ділянках, наданих для:

— ведення особистого селянського господарства, якщо їх розмір не було збільшено в результаті отриманої в натурі (на місцевості) земельної частки (паю);

— будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибних ділянок), ведення садівництва та індивідуального дачного будівництва.

Відповідно до

ст. 5 Закону № 742 для ведення особистого селянського господарства використовують земельні ділянки розміром не більше 2,0 гектара, передані фізичним особам у власність або в оренду в порядку, установленому законом.

Згідно зі

ст. 121 ЗКУ громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності:

— для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 га;

— для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибну ділянку) в селах — не більше 0,25 га, у селищах — не більше 0,15 га, у містах — не більше 0,10 га;

— для ведення садівництва — не більше 0,12 га; для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 га;

— для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 га.

Дохід від продажу сільгосппродукції, вирощеної на земельних ділянках, порядок передачі яких у власність продавця та розмір яких задовольняє зазначеним вимогам,

не обкладається податком з доходів фізичних осіб.

4. Продавець сільгосппродукції має надати покупцю

довідку про своє право на отримання доходу в джерела його виплати без утримання податку. Згідно з Порядком видачі довідки про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку, затвердженим постановою КМУ від 01.08.2006 р. № 1063, довідка про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку (довідка за ф. № 3ДФ) видається безоплатно сільською, селищною, міською радою власнику сільгосппродукції (включаючи продукцію первинної обробки).

У ній зазначаються:

— порядковий номер, за яким довідку зареєстровано, і дата (число, місяць та рік) її видачі;

— прізвище, ім’я, по батькові власника сільгосппродукції;

— паспортні дані власника сільгосппродукції (серія і номер, ким і коли видано), місце проживання (область, район, місто, селище (сіло), вулиця, будинок, корпус, квартира);

— ідентифікаційний номер власника сільгосппродукції згідно з Державним реєстром фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів;

— вид використання земельної ділянки;

— розмір земельної ділянки в гектарах;

— найменування реалізованої сільгосппродукції (перелік її видів, включаючи продукцію первинної переробки);

— ініціали та прізвище голови або секретаря виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради;

— дата, до якої дійсна довідка.

Довідка видається строком на три роки.

У

листі від 06.09.2006 р. № 9876/6/17-0716 ДПАУ зазначала, що оскільки довідка видається на 3 роки, власник сільгосппродукції має надати податковому агенту копію (ксерокопію) довідки, а податковий агент має звірити таку копію з оригіналом. Строк зберігання такої копії — 3 роки.

Для податкового агента — підприємства, що закуповує сільгосппродукцію, достатньо перевірити за довідкою за ф. № 3ДФ строк її дії, загальну площу ділянки, перелік сільгосппродукції. Якщо довідка дійсна, загальна площа ділянки не перевищує зазначені вище норми, у переліку сільгосппродукції вказано продукцію, що купується у фізичної особи, то

підприємство-покупець не утримує податку з доходів фізичних осіб.

Тетяна Онищенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі