Теми статей
Обрати теми

Оренда приміщення у фізичної особи: податок з доходів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Оренда приміщення у фізичної особи: податок з доходів

 

Підприємство орендувало приміщення під офіс у фізичної особи, яка не є приватним підприємцем. Згідно з договором сума орендної плати становить 350 грн. на місяць. Чи обкладається орендна плата податком з доходів фізичних осіб?

(м. Харків)

 

Дохід від надання майна в оренду

включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податків (п.п. 4.2.7 Закону № 889).

Особливості оподаткування доходів фізичних осіб від надання в оренду нерухомості, відмінної від земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), зокрема від надання в оренду приміщення, зазначено в

п.п. 9.1.2 Закону № 889.

Так, податковим агентом у цьому випадку є

підприємство-орендар, тобто саме воно зобов’язано нарахувати, утримати та перерахувати податок з доходу фізичної особи у вигляді орендної плати до бюджету.

Об’єктом оподаткування є

сума орендної плати, зазначена в договорі оренди. Але при цьому така сума не повинна бути менше мінімальної суми орендного платежу за повний або неповний місяць оренди. Отже, якщо сума орендної плати, зазначена в договорі, менше мінімальної суми орендного платежу, об’єктом оподаткування буде мінімальна сума орендної плати.

Мінімальна сума орендного платежу визначається відповідно до

постанови № 1787 згідно з такою формулою:

П нерух. = З нерух. х Р нерух.,

де П нерух. — мінімальна сума орендного платежу за нерухоме майно, грн.;

З нерух. — загальна площа орендованого нерухомого майна, кв. м;

Р нерух. — мінімальна вартість місячної оренди 1 кв. м загальної площі нерухомого майна з урахуванням його місцезнаходження, інших функціональних та якісних показників, яка встановлюється органом місцевого самоврядування села, селища, міста, на території яких розташоване нерухоме майно, грн. У разі якщо такий

показник не встановлено або не оприлюднено до початку звітного податкового року, то об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, визначеного в договорі оренди.

Згідно з

п.п. 9.1.5 Закону № 889 дохід фізичної особи у вигляді орендної плати підлягає кінцевому оподаткуванню при виплаті за ставкою 15 %. Проте при цьому потрібно враховувати норми п.п. 8.1.2 того ж Закону, відповідно до яких у разі, якщо дохід нараховано, але не виплачено, податок з доходів має бути сплачено протягом 30 днів, наступних за останнім днем звітного податкового місяця

Припустимо, що загальна площа приміщення, яке здає в оренду фізична особа, становить 80 кв. м, мінімальна вартість місячної орендної плати 1 кв. м загальної площі нерухомого майна, установлена органами місцевого самоврядування, становить 10 грн.

Розрахуємо мінімальну суму орендного платежу: 80 кв. м х 10 грн. = 800 грн.

Таким чином, сума орендної плати, зазначена в договорі (350 грн.), менше мінімальної суми орендного платежу. Тому суму податку з доходів потрібно обчислювати виходячи з мінімальної суми орендної плати (800 грн.)

Отже, сума податку з доходів, яку необхідно утримати та сплатити, складе: 800 грн. х 15 : 100 = 120 грн.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

Нараховано фізичній особі дохід у вигляді орендної плати

92

685

350,00

2

Утримано податок з доходів фізичних осіб

685

641/ПДФО

120,00

3

Перераховано податок з доходів фізичних осіб

641/ПДФО

311

120,00

4

Виплачено орендну плату фізичній особі

685

311

230,00

 

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ сума доходу фізичної особи у вигляді орендної плати відображається з ознакою доходу «08». При цьому у графі 3а має відображатися сума нарахованої орендної плати, у графі 3 — сума виплаченої орендної плати, у графі 4а відображається сума нарахованого податку, у графі 4 — сума перерахованого податку. Згідно з

п. 3.3 Порядку № 451 у разі регулярної виплати заробітної плати графа 3а дорівнюватиме графі 3. Незважаючи на те що йдеться тільки про заробітну плату, податківці в усних консультаціях допускали, що зазначені графи можуть бути однаковими і при відображенні інших видів доходів при регулярній їх виплаті.

Отже, якщо керуватися роз’ясненнями податкових органів, у разі, коли орендна плата виплачується фізичній особі щомісяця, графи 3а і 3 будуть рівними.

Використовуючи дані наведеного вище прикладу з урахуванням того, що орендна плата виплачується щомісяця, покажемо, як відображається орендна плата в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ.

 

Фрагмент Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 3 квартал


з/п

Ідентифікаційний номер

Сума нарахованого доходу (грн. коп.)

Сума виплаченого доходу (грн., коп.)

Сума утриманого податку (грн., коп.)

Ознака доходу

Дата

Ознака подат. соц. пільги

Ознака (0, 1)

нарахованого

перерахованого

прийняття на роботу (дд/мм/рр рр)

звільнення з роботи (дд/мм/рррр)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

...

27

1742222744

1050

00

1050

00

360

00

360

00

08

...

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі